MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oszukiwali konsumentów. Serki wiejskie bez konserwantów... mają konserwanty!

(my), Pro-Test
Co trzeci z 12 przetestowanych serków wiejskich różnych marek zawierał konserwanty chemiczne - podaje fundacja Pro-Test (dawniej "Świat Konsumenta"). Producenci nie informowali o tym konsumentów.

Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium w Niemczech wykonanie badań próbek 12 marek serków wiejskich zakupionych na polskim rynku. Badania wykazały, że w czterech próbkach marek: Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages znajdują się konserwanty chemiczne. Tymczasem informacji o ich zawartości producenci nie umieszczają na opakowaniach, co jest niezgodne z obowiązującym prawem.

Serki wiejskie są naturalną, mało przetworzoną i zdrową żywnością, o czym przypominają sami producenci często umieszczając na etykiecie informację: "produkt naturalny" lub "bez konserwantów".

Samo dodawanie konserwantów chemicznych do serków jest dozwolone przepisami, które określają limity i warunki ich wykorzystania. Nakłada to jednak na producentów obowiązek uczciwego poinformowania konsumentów o stosowanych dodatkach. Dzięki tej informacji konsumenci mogą świadomie wybierać żywność bardziej naturalną, co zresztą - wraz ze wzrastającą świadomością zasad zdrowego odżywiania - staje się modne. Niedopuszczalna jest jednak sytuacja, w której nieuczciwi producenci wykorzystują tę modę, przedstawiając swoje produkty jako naturalne, podczas gdy w rzeczywistości dodają do nich konserwanty chemiczne. Tymczasem na opakowaniach badanych serków, w których w teście Fundacji Pro-Test wykryto kwas sorbowy, znajdowały się następujące informacje: "bez konserwantów" (Pilos), "tylko z naturalnych składników" (OSM Garwolin) czy "naturalny" (Páturages i Mlekovita).

Co zbadano?

W teście wzięło udział 12 naturalnych serków wiejskich następujących marek:
- Garwolin,
- Krasnystaw,
- Mlekovita,
- Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.),
- Piątnica,
- Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole),
- Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu),
- Rolmlecz,
- Serek Wiejski z Łowicza,
- Sokołów Podlaski,
- TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa)
- Włoszczowa.

Najlepszy w teście okazał się Serek Wiejski Piątnica.

W ramach testu oceniono następujące parametry serków wiejskich: oznakowanie etykiety; zgodność deklarowanej wartości odżywczej z oznaczoną przez laboratorium (zawartość tłuszczu, białka i soli); naturalność składu (ocena obecności substancji dodatkowych - zagęstników: E407, E410 i E440, a także konserwantów chemicznych); czystość mikrobiologiczną (obecność bakterii chorobotwórczych: Listeria monocytogenes oraz Staphylococcus aureus); cechy sensoryczne (wygląd, konsystencja, zapach i smak).

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska