MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Mrożone warzywa i owoce. Tak samo zdrowe, jak te z grządek

oprac. MP
Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania jedzenia
Mrożenie jest najlepszą metodą przechowywania jedzenia sxc.hu
Mrożone warzywa są bardzo zdrowe. Wielu dietetyków uważa nawet, że mają więcej wartości odżywczych niż nowalijki.

Kupując je, pamiętajmy jednak, aby na opakowaniu widniała informacja o tym, że warzywa były mrożone tuż po zbiorach. Mrożenie jest bowiem najlepszą metodą przechowywania jedzenia. Dzięki temu procesowi możliwe jest zachowanie świeżości, zapachu, smaku, barwy i konsystencji produktów bez użycia konserwantów. Dlatego zamrożone warzywa i owoce mają podobną ilość składników, co te prosto z grządki.

Menu plażowicza i wakacjusza: owoce i warzywa w roli głównej

Jednak aby dania przygotowane z produktów zamrożonych nie zaszkodziły, należy przestrzegać zasad dotyczących ich przechowywania i rozmrażania.

Przede wszystkim pamiętajmy, że rozmrożonego produktu nigdy nie można ponownie zamrażać. Już przy częściowym rozmrożeniu zaczynają działać enzymy powodujące psucie się żywności. Dlatego jeśli planujemy kupić mrożone warzywa w odległym sklepie, warto zanieść je do domu w specjalnej torbie termicznej.

W ostatnich latach na polskim rynku asortyment produktów mrożonych znacznie się powiększył. Oprócz tradycyjnych mrożonych warzyw i owoców (truskawki, śliwki, maliny) możemy kupić wiele gotowych mieszanek owocowych i warzywnych.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska