Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Menu plażowicza i wakacjusza: owoce i warzywa w roli głównej

Anna Kaczanowska, specjalista dietetyk
Lato oferuje nam bogactwo warzyw i owoców - jedzmy je codziennie - w postaci surówek, sałatek, koktajli, czy świeżo wyciskanych soków
Lato oferuje nam bogactwo warzyw i owoców - jedzmy je codziennie - w postaci surówek, sałatek, koktajli, czy świeżo wyciskanych soków sxc.hu
Od kilku dni możemy cieszyć się jedną z najpiękniejszych pór roku - nareszcie mamy lato. Co zrobić, aby urlop był naprawdę beztroski?

Słupek rtęci pokazuje coraz wyższą temperaturę, niebo jest niemal bez chmurne, a my już planujemy wyjazdy nad jezioro, nad morze czy w góry. Jeszcze inni wybiorą podróż do egzotycznych krajów. Wszyscy jednak pragniemy słonecznej pogody i beztroskiego wylegiwania się na słońcu!

Co zrobić, aby urlop był naprawdę beztroski i poparzenia słoneczne nie popsuły nam humoru? Tak naprawdę, przygotowanie skóry do spotkania ze słońcem powinniśmy rozpocząć minimum miesiąc przed planowanym wyjazdem.

Bardzo ważne są odpowiednie kosmetyki stosowane na skórę każdorazowo przed położeniem się na leżak czy wyjściem na górski szlak, lecz nie mniej ważnym elementem bezpiecznego opalania się jest dieta.

Wiosna i lato oferuje nam bogactwo warzyw i owoców - jedzmy je codziennie - w postaci surówek, sałatek, koktajli, czy świeżo wyciskanych soków.

Kiedy zjemy porcję owoców czy warzyw, dostarczymy sobie bombę przeciwutleniaczy, które neutralizują wolne rodniki, chronią przed szkodliwymi czynnikami środowiska, wzmacniając układ odpornościowy.

Układ trawienny nie ma wakacji! Poznaj zasady zdrowego żywienia podczas urlopu

Jedną z głównych ról w walce o nasze zdrowie odgrywają witaminy i minerały.

Witamina C jest bardzo silnym antyutleniaczem, ale jednocześnie dba o wygląd skóry - chroni przed przebarwieniami, które często pojawiają się po długich kąpielach słonecznych. Gdzie jej szukać - najlepiej w swoim ogródku lub na targu. Doskonałym źródłem witaminy C są: porzeczki( głownie czarne), kiwi, aronia, kalafior, kapusta, brukselka, papryka, owoce cytrusowe.

Promieniowanie słoneczne powoduje przesuszanie skóry, dlatego ważne jest, aby każdego dnia dostarczyć odpowiednie ilości witamin A i E, które zregenerują i nawilżą naskórek, a także pomogą utrzymać opaleniznę na dłużej. Te cenne, naturalne "kosmetyki" znajdziesz w maśle, jajkach, rybach, oliwie, orzechach, awokado, natce pietruszki, brokułach. Aby nieco przyspieszyć zdobycie upragnionej opalenizny, wprowadź do diety produkty dostarczające beta-karoten. Ten niezwykły barwnik odnajdziesz w szklance soku z marchwi, sałatce z pomidorów, porcji fasolki szparagowej czy szpinaku.

Jedząc brzoskwinie, morele czy nektarynki szybko zauważymy, że nasza skóra nabiera złocisty koloryt. Pamiętamy o odpowiednim nawodnieniu, min. 2 litry dziennie. Najlepiej gasi pragnienie i uzupełnia utracone wraz z potem elektrolity zwykła woda np.: z dodatkiem cytryny.

Picie wody jest zdrowe! Szczególnie w ciepłe dni

W idealnej diecie przeciwsłonecznej niemal codziennie na talerzu pojawia się rybka - źródło kwasów omega-3, dzięki którym włosy, paznokcie, skóra nie będą przesuszone i matowe.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska