Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Kruszwickie "Spichrze" mają się dobrze

JAN SZCZUTKOWSKI
Gabriel Śmigielski, jeden z 144 udziałowców kruszwickich "Spichrzów" przy paczkowaniu płatków owsianych
Gabriel Śmigielski, jeden z 144 udziałowców kruszwickich "Spichrzów" przy paczkowaniu płatków owsianych FOT. JAN SZCZUTKOWSKI
"Spichrze" z Kruszwicy przystosowały się do potrzeb i wymagań rynku. Mało tego, nawet w okresie kryzysu gospodarczego, pozyskano nowych odbiorców, także w unijnych krajów.

Zdrowy błonnik

- Na razie nie odczuwamy spowolnienia gospodarczego. Pracujemy na trzy zmiany, utrzymujemy zatrudnienie na dotychczasowym poziomie. W ostatnim czasie podpisaliśmy umowy na dostawę płatków owsianych do Czech i mąki z pszenicy po specjalistycznej obróbce technologicznej do Francji - informuje Edmund Kowalski, prezes zarządu Zakładów Przetwórstwa Zbożowo-Młynarskiego Sp. z o.o. w Kruszwicy.

Dodajmy, że w ub. roku podpisano umowy z koncernami spożywczymi na dostawę pszennej i owsianej mąki pełnoziarnistej. - Wybór naszej mąki przez koncerny potwierdza opinię, że istnieje zapotrzebowanie na zbożowe przetwory z dużą zawartością błonnika i innych związków, nieodzownych dla zdrowia - dodaje prezes.

Zdaniem naukowców, płatki zbożowe obniżają poziom cholesterolu i cukru, ułatwiają trawienie oraz usuwają z organizmu szkodliwe substancje. W ciągu ostatnich lat wzrosło np. spożycie otrąb owsianych o wysokiej zawartości błonnika, a także wysokobłonnikowej kaszy owsianej, otrzymywanej z oczyszczonego ziarna, które poddaje się dwukrotnej obróbce hydrotermicznej.

Inwestycje za euro

Istotny wpływ na poprawę jakości produkowanych przetworów zbożowych miało uzyskanie funduszy unijnych na modernizację infrastruktury technicznej elewatorów w Kruszwicy i Strzelnie. Pozwoliło to usprawnić przechowalnictwo zbóż i rzepaku. -
Producenci mogą też u nas bezpłatnie przechowywać ziarno, ale pod warunkiem sprzedaży naszej spółce w dogodnym dla siebie terminie - kontynuuje prezes Kowalski.

Poza tym za 1,5 mln zł, zmodernizowano młyn w Kruszwicy, co doprowadziło do zwiększenia produkcji o 45 proc. oraz poprawy jakości produktów. W styczniu br. spółka w rankingu Pulsu Biznesu po raz kolejny otrzymała tytuł "Gazele Biznesu" dla najdynamiczniej rozwijających się firm

Droga do sukcesu

Upłynęło niespełna 13 lat od przekształcenia kruszwickiego przedsiębiorstwa państwowego w spółkę pracowniczą. Majątek do odpłatnego korzystania przyjęła załoga. Od początku "Spichrzami" kieruje Edmund Kowalski: - W pełni skorzystaliśmy z prywatyzacji, przekonaliśmy pracowników do przejęcia majątku mimo obaw i ryzyka. Opłaciło się jednak. Dziś spełniamy wymogi rynku, dostosowujemy się do oczekiwań odbiorców naszych produktów.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska