MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Gospodynie szkoliły się w przyrządzaniu gęsiny i rogali świętomarcińskich [zdjęcia, wideo]

(PA)
- Ile kucharek, tyle smaków - twierdzą zgodnie panie, które spotkały się w świetlicy wiejskiej w Rozgartach, by poznać się zdobyć nowe, kulinarne doświadczenia
- Ile kucharek, tyle smaków - twierdzą zgodnie panie, które spotkały się w świetlicy wiejskiej w Rozgartach, by poznać się zdobyć nowe, kulinarne doświadczenia Aleksandra Pasis
- Przepisy pochodzą z XVI i XVII wieku - mówi instruktorka zajęć, Grażyna Dombek. I "reklamuje": - Mięso z gęsiny ma wiele walorów odżywczych i smakowych. Fakt, jest tłuste, ale przecież gęsi nie jemy często. Ilona Linczowska, pracownik LGD "Vistula", organizator "lekcji": - Poprzez warsztaty chcemy kultywować tradycję kuchni regionalnej oraz zachęcać do przygotowywania potraw z gęsi w naszych domach. Spotkania gospodyń to również okazja do wymiany doświadczeń i aktywizacji mieszkańców różnych powiatów. Kolejne zajęcia kulinarne odbędą się już dziś w Robakowie. Tam spotkają się kucharki z gminą Lisewo, Stolno i Chełmno. Warsztaty są bezpłatne.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska