Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

"Gotuj z Pomorską": Schab ze śliwką w galarecie [przepis Czytelniczki]

Teresa Kropidłowska (opr. ska)
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz.
Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki. Wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz. sxc.hu
Teresa Kropidłowska jest prezesem KGW "Łężanki' w Łęgu i tam również spełnia się w kulinariach.

Składniki:

1,5 kg schabu
10 dkg śliwek suszonych
majeranek
sól
pieprz
olej
2 łyżki żelatyny

Ruszył konkurs "Gotowanie z Pomorską". Baw się z nami zgłoszenia przyjmujemy do 10.11.2011.
Schab umyć, nożem zrobić kieszeń w środku schabu i nadziać śliwkami. Następnie natrzeć majerankiem, solą, pieprzem i olejem.

Zamarynowane mięso włożyć do brytfanki .wstawić do nagrzanego piekarnika, podlać wodą i piec w temperaturze 170 st C około 1,5 godz. Mięso co jakiś czas skrapiać wytworzonym sosem, by nie było suche .

Mięso ostudzić.

Sos z pieczeni odtłuścić.

Żelatynę rozpuścić w zimnej wodzie.

Do garnka wlać sos z pieczeni, uzupełnić przegotowaną wodą do 1 litra.

Zagotować i dodać rozpuszczoną żelatynę, doprawić solą i pieprzem.

Schab pokroić w plastry i zalać tężejącą galaretą.

Czytaj e-wydanie »

Nieruchomości z Twojego regionu

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska