Fundacja Pro-Test zleciła akredytowanemu laboratorium w Niemczech wykonanie badań próbek 12 marek serków wiejskich zakupionych na polskim rynku. Badania wykazały, że w czterech próbkach marek: Mlekovita, Pilos, OSM Garwolin i Páturages znajdują się konserwanty chemiczne. Tymczasem informacji o ich zawartości producenci nie umieszczają na opakowaniach, co jest niezgodne z obowiązującym prawem.
Serki wiejskie są naturalną, mało przetworzoną i zdrową żywnością, o czym przypominają sami producenci często umieszczając na etykiecie informację: "produkt naturalny" lub "bez konserwantów".
Samo dodawanie konserwantów chemicznych do serków jest dozwolone przepisami, które określają limity i warunki ich wykorzystania. Nakłada to jednak na producentów obowiązek uczciwego poinformowania konsumentów o stosowanych dodatkach. Dzięki tej informacji konsumenci mogą świadomie wybierać żywność bardziej naturalną, co zresztą - wraz ze wzrastającą świadomością zasad zdrowego odżywiania - staje się modne. Niedopuszczalna jest jednak sytuacja, w której nieuczciwi producenci wykorzystują tę modę, przedstawiając swoje produkty jako naturalne, podczas gdy w rzeczywistości dodają do nich konserwanty chemiczne. Tymczasem na opakowaniach badanych serków, w których w teście Fundacji Pro-Test wykryto kwas sorbowy, znajdowały się następujące informacje: "bez konserwantów" (Pilos), "tylko z naturalnych składników" (OSM Garwolin) czy "naturalny" (Páturages i Mlekovita).
Co zbadano?
W teście wzięło udział 12 naturalnych serków wiejskich następujących marek:
- Garwolin,
- Krasnystaw,
- Mlekovita,
- Páturages (wyprodukowany przez Starco ZM Sp. z o.o.),
- Piątnica,
- Pilos (wyprodukowany przez OSM w Kole),
- Real Quality (wyprodukowany przez SM Mlekpol ZPM Rolmlecz w Radomiu),
- Rolmlecz,
- Serek Wiejski z Łowicza,
- Sokołów Podlaski,
- TIP (wyprodukowany przez OSM Włoszczowa)
- Włoszczowa.
Najlepszy w teście okazał się Serek Wiejski Piątnica.
W ramach testu oceniono następujące parametry serków wiejskich: oznakowanie etykiety; zgodność deklarowanej wartości odżywczej z oznaczoną przez laboratorium (zawartość tłuszczu, białka i soli); naturalność składu (ocena obecności substancji dodatkowych - zagęstników: E407, E410 i E440, a także konserwantów chemicznych); czystość mikrobiologiczną (obecność bakterii chorobotwórczych: Listeria monocytogenes oraz Staphylococcus aureus); cechy sensoryczne (wygląd, konsystencja, zapach i smak).
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Zapendowska nie pokazuje się już publicznie. Jej ostatnie zdjęcie trafiło do sieci
- Kożuchowska z mężem sfotografowani na komunii syna. Wyglądała jak pierwsza dama |FOTO
- Tak Agata Duda wystroiła się na pogrzeb. Wszyscy na nią patrzyli [ZDJĘCIA]
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną