Woda z kurkumą - takie ma właściwości. Na to pomaga picie wody z kurkumą
Kurkuma to przyprawa z rodziny imbirowatych. Ma charakterystyczny żółtopomarańczowy kolor, jest bardzo aromatyczna i ma wiele prozdrowotnych właściwości. Jest...
Takie warzywa są najlepsze na grilla. Zobacz, jak przygotować grillowane warzywa
Sezon grillowy już rozpoczęty, a Polacy uwielbiają grillować! Grilla można przygotować na działce, w przydomowym ogródku, na spotkanie rodzinne czy z...
Lista sezonowych owoców i warzyw w maju
Na które warzywa i owoce mamy sezon w maju? Możesz znaleźć te informacje w kalendarzu sezonowości owoców i warzyw. W ten sposób będziesz wiedzieć, jakie...
Tak najlepiej przechowywać szparagi, żeby przedłużyć ich świeżość - sprawdź triki
Jak najlepiej przechowywać szparagi? Na straganach i w sklepach pojawiają się już zielone i białe szparagi. Sezon na szparagi w Polsce jest krótki, dlatego...
Częste błędy podczas grillowania. Przez to mięso z grilla jest suche i przywiera
Wiele produktów smakuje zdecydowanie lepiej z grilla - grillowane dania są uwielbiane za wyjątkowy smak i aromat z nutą dymu. Jak grillować, żeby mięso było...
Tak nie powinno się myć truskawek. To dzieje się z organizmem, gdy jemy truskawki
Opłukanie truskawek samą wodą nie wystarczy, gdyż poza bakteriami oraz jajami pasożytów, truskawki mogą być zanieczyszczone chemią. Wyjaśniamy, jak myć...
To dzieje się z organizmem, gdy jemy majonez. Kto powinien go unikać?
Majonez to konieczny składnik świątecznej sałatki, która gości na polskich stołach w Boże Narodzenie. Choć jest kaloryczny i tłusty to mało kto wyobraża sobie...
Takie są najczęstsze błędy przy parzeniu kawy. Przez to kawa traci smak i właściwości
Kawa to jeden z najpopularniejszych napojów na świecie. Szacuje się, że rocznie na całym świecie wypija się ok. 400 mld filiżanek, dziennie to około 2 mld...
Tym możesz zastąpić masło. Oto zamienniki masła do smarowania, pieczenia i gotowania
Czym zastąpić masło? Co zamiast masła do smarowania? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić masło na kanapce czy w cieście. Zamienników masła...
Tych produktów nie odgrzewaj następnego dnia. To może być szkodliwe dla zdrowia
Zdarza się, że z obiadu czy większej kolacji zostają resztki - pakujemy je do pojemników i zostawiamy w lodówce na następny dzień. W ten sposób chcemy...
Najlepsze masło czosnkowe do kanapek. Zrobisz je z 3 składników
Masełko czosnkowe to doskonały dodatek do pieczywa, a także dań z grilla. Mam dla ciebie najlepszy przepis na takie smarowidło. Proponuję doprawić je tzw....
Błędy podczas smażenia kotletów mielonych. Przez to kotlety się rozpadają i są twarde
Jak przygotować kotlety mielone, żeby nie były twarde, mięso nie kleiło się do rąk, nie przywierało do patelni i żeby kotlety nie rozpadały się w czasie...
„Neapol. Łakomym okiem” to przewodnik smakowity. Ze scudetto SSC Napoli w tle
Jako fan futbolu nie mogłem rozpocząć lektury tej książki od innego rozdziału niż tego poświęconego SSC Napoli. I spotkała mnie niespodzianka nie lada. Otóż...
Takie błędy popełniamy przy kiszeniu ogórków. Przez to ogórki kiszone się gazują
Ogórki kiszone to bardzo popularna w Polsce potrawa. Ogórki kiszone spożywa się jako dodatek do kanapek, sałatek, surówek, do obiadu (pasują zwłaszcza do...
Te osoby nie powinny jeść tatara. To się dzieje, gdy jemy surowe mięso
Dobrze przyprawiony tatar z surowym jajkiem to jedna z popularnych karnawałowych przystawek. To pyszne danie, ale nie dla wszystkich. Sprawdzamy, kto powinien...
W tych znanych rybach mogą być jaja tasiemca - ostrzega Magda Gessler
Magda Gessler - znana restauratorka a dla wielu osób autorytet i skarbnica wiedzy w kwestiach kulinarnych - ostrzega przed jedzeniem takiej ryby. - To ogromne...
Tak możesz wykorzystać pozostałe pieczywo. Co zrobić z chlebem czy bułkami?
Blisko połowa Polaków przyznaje się, że wyrzuca żywność do śmieci. Produktem, który najczęściej ląduje w koszu, jest pieczywo. Podpowiadamy co zrobić z chlebem...
Ziemniaki polskie czy greckie? Na młode trzeba poczekać, najpierw wczesne
Młode ziemniaki, jajko sadzone i kefir. Brzmi jak idealny obiad, prawda? Ten zestaw będzie obowiązkowym daniem wschodzącego lata. Wielu z nas gubi się jednak w...
Jak rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupki? Oto skuteczne sposoby
Jak sprawdzić, czy jajka nie są zepsute? W jaki sposób rozpoznać świeżość jajek bez rozbijania skorupek? Zjedzenie nieświeżego jajka może być niebezpieczne dla...
Te błędy popełniamy przy gotowaniu rosołu. Tego nigdy nie rób - rosół straci smak
Rosół to tradycyjna polska zupa. Gotowały ją nasze prababcie, babcie, mamy. Rosół to danie, którego nie może zabraknąć na niedzielnym stole w wielu polskich...
Tym zastąpisz teraz tradycyjną panierkę. To warto wybrać zamiast bułki tartej
Czym zastąpić tradycyjną panierkę? Istnieje wiele powodów, dla których warto zamienić bułkę tartą w przepisach na kotlety. Zdrowe panierki mają mniej kalorii i...
Domowe malowanie jajek. Oto 5 kolorów pisanek pochodzących z kuchennej szafki
W czasie Wielkanocy kultywujemy tradycję farbowania jajek, a następnie robienia z nich pisanek lub kraszanek. Zamiast kupować gotowe barwniki w sklepach, można...
Popularne
Najnowsze firmy
Dodano wczoraj w kategorii Materiały budowlane
Dodano 3 dni temu w kategorii Materiały budowlane
Dodano 5 dni temu w kategorii Opieka nad starszymi
Dodano 5 dni temu w kategorii Rolety