Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Forum Rolnicze "Gazety Pomorskiej" o niepewnej produkcji wieprzowiny

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
2 grudnia w Żninie odbędzie się Forum Rolnicze „Gazety Pomorskiej”. Nie można na nim pominąć problemów, z jakimi zmagają się producenci wieprzowiny.

X Forum Rolnicze „Gazety Pomorskiej” organizujemy 2 grudnia w hotelu Cukrownia Żnin. Przez cały dzień w kilku salach konferencyjnych będą trwały dyskusje o sprawach najważniejszych dla rolników. Do udziału w naszym Forum zaprosiliśmy wielu ekspertów: naukowców, byłych ministrów rolnictwa, doradców rolniczych, biznesmenów i praktyków. Będziemy z nimi rozmawiać o Europejskim Zielonym Ładzie, biopaliwach, ekoschematach i innowacjach w gospodarstwach, jakimi są roboty i mikrobiologiczne środki ochrony roślin. Tematów przygotowaliśmy znacznie więcej. Nie pominiemy podstawowych gałęzi rolniczych, czyli produkcji zwierzęcej.

Europa odchodzi od chowu świń

Najbardziej niepewna jest produkcja wieprzowiny, pogłowie świń w kraju systematycznie spada. Z danych Eurostatu wynika, że dotyczy to nie tylko Polski. Od wieprzowiny odchodzi większość Europy.

- W czerwcu 2023 r., w porównaniu z czerwcem 2022 r., pogłowie świń u największych unijnych producentów żywca wieprzowego (poza Hiszpanią) spadło. W Niemczech o 6 proc. (do 20,9 mln szt.), we Francji o 4 proc. (do 12,1 mln szt.), w Danii o 10 proc. (do 11 mln szt.), w Holandii o 3 proc. (do 10,9 mln szt.) i w Polsce o 2 proc. (do 9,4 mln szt.). Jedynie w Hiszpanii, będącej liderem w Unii Europejskiej pod względem produkcji wieprzowiny, pogłowie trzody chlewnej wzrosło o 4 proc. (do 33,9 mln szt.) - podaje Krajowy Ośrodek Wsparcie Rolnictwa.

W Europie jeszcze taniej niż u nas

Rolnicy ograniczają pogłowie z powodu rozprzestrzeniania się afrykańskiego pomoru świń, a także z uwagi na niskie stawki żywca wieprzowego w skupach.
Spadki cen wieprzowiny odczuwają producenci w całej Unii Europejskiej.

- Na przełomie października i listopada ceny skupu świń rzeźnych u największych unijnych producentów wieprzowiny były niższe niż w Polsce – zwraca uwagę KOWR. - Cena żywca wieprzowego klasy E w Polsce, wyrażona w walucie unijnej, ukształtowała się na poziomie 219,69 euro za 100 kg, o 4 proc. wyższym niż średnia w UE.

We Francji wyniosła 195 euro, W Niderlandach – 195,11 euro, w Hiszpanii - 205,04 euro. W Niemczech cena tego żywca była nieco wyższa niż w Polsce - 220,25 euro za 100 kg.

Do jakiego poziomu spadnie pogłowie świń w Polsce? W jakim kierunku rolnicy przekształcą produkcję? Odpowiedzi na te pytania poszukamy w Żninie. W Forum Rolniczym mogą uczestniczyć tylko osoby zaproszone. Podczas gali zwieńczającej to wydarzenie, nagrodzimy też laureatów konkursu „Rolnictwo mam w genach”.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska