W skrócie:
Surówki to samo zdrowie! Zobacz w galerii polecane przepisy na surówki idealne do wiosennych obiadów. Pod każdym zdjęciem zamieściliśmy link do dokładnego przepisu, ze wskazówkami krok po kroku.
Polecane surówki:
- Surówka z ogórków i koperku
- Surówka z marchewki i pora
- Surówka z pora i jabłka
- Surówka z marchewki i selera
- Surówka z kapusty pekińskiej, marchewki i jabłka
- Surówka z kapusty pekińskiej i pomidora
- Klasyczna mizeria
Surówki z sosem winegret
Surówka to ważny dodatek do obiadu. Zapewnia nam solidną porcję witamin i błonnika, a także podkreśla smak wielu dań. Możesz przygotować np. surówkę z ogórków i koperku. Warto doprawiać ją pysznym sosem winegret z oleju roślinnego, soku cytryny oraz soli i pieprzu.
Nasza rada: sos winegret najwygodniej jest przygotować w małym słoiczku. Wystarczy wlać do niego wszystkie potrzebne składniki, zamknąć i energicznie potrząsać, aż sos zrobi się jaśniejszy i gęstszy.
Sos winegret warto doprawić także ostrą musztardą, miodem oraz ziołami np. bazylią, oregano, tymiankiem i czosnkiem niedźwiedzim. Sprawdzi się on idealnie do np. surówki z pora i marchewki, a także sałatek z roszponką, sałatą rzymską czy sałatą masłową.
Zobacz także: Przepis na pyszną sałatkę z prosciutto, gruszką i roszponką. Smaku dodaje pyszny sos
Najlepsze surówki z majonezem
Pyszne surówki można przygotować także z sosem na bazie majonezu. Popularna jest m.in. surówka z pora i jabłka. Wystarczy połączyć majonez z odrobiną śmietany i zaostrzyć go musztardą. Taka surówka sprawdzi się idealnie do kotletów schabowych, mielonych czy pieczeni. Majonezem warto doprawić także surówki z kapusty pekińskiej.
Surówki z majonezem są wyraziste w smaku i sycące. Jeśli jednak zależy ci na lekkich daniach, to zastąp majonez jogurtem naturalnym lub jogurtem greckim. Taki sos jest bardziej delikatny i mniej kaloryczny, co z pewnością docenią szczególnie osoby na diecie i dbające o figurę.
Jakie zioła najlepiej pasują do surówek?
Po surówki warto sięgać jak najczęściej. Szczególnie wiosną, gdy pojawiają się młode warzywa. By smakowały jeszcze lepiej, można doprawić je świeżymi lub suszonymi ziołami.
Wyjątkowego smaku i aromatu dodadzą naszym surówkom zioła takie jak bazylia, oregano, tymianek, rozmaryn, mieszanka ziół prowansalskich, a także świeża natka pietruszki i koperek. Doskonałym dodatkiem jest także szczypiorek i czosnek niedźwiedzi.
Zobacz także: Sałatka Cezar. Przepis na słynną sałatkę z kurczakiem, która posmakuje każdemu. Jak zrobić sos do sałatki Cezar?
Zobacz także inne przepisy ze Strony Kuchni:
Uważaj na swój blat i zakup nową deskę do krojenia!
Najlepsze produkty spożywcze dla kobiet 40+
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Dotarliśmy do akt sądowych z rozwodu Magdy Mołek. Tylko u nas sensacyjne szczegóły
- Żona Ibisza dopiero co ogłosiła drugą ciążę, a tu takie wieści! [ZDJĘCIA]
- Polsat szuka następczyni Kaźmierskiej?! Znamy pierwszych uczestników nowego TzG!
- Tak wygląda grób synka i ojca Zamachowskiego. Richardson wyjawiła tragiczną prawdę