MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Żurek kujawski - przepis na wielkanocny stół. Poznaj składniki i sprawdź, jak zrobić [29.03]

Strefa Agro
Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa
Żur kujawski to jedna z pozycji Listy Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez ministerstwo rolnictwa i rozwoju wsi. Wśród specjałów z województwa kujawsko-pomorskiego wśród specjałów na Wielkanoc znajdziemy także białą kiełbasę w słoiku, kujawiok - wielkanocną babę drożdżową czy mazurek orzechowy z Kaniewa.

- Produkty, które reprezentują województwo na ministerialnej Liście Produktów Tradycyjnych to część bogatego i wciąż żywego dziedzictwa kulinarnego Kujaw i Pomorza. To kuchnia naszych mam i babć, to smaki, które pamięta się całe życie. Wiele z nich możemy przygotować we własnym domu - mówi marszałek Piotr Całbecki.

Na ogólnopolskiej ministerialnej LPT znajduje się ponad 80 wyrobów i potraw z naszego regionu. Łącznie z całego kraju to 1788 pozycji. Prezentujemy przepis zupy zgłoszonej przez Stowarzyszenie Partnerstwo Dla Ziemi Kujawskiej, Aleksandrów Kujawski.

Składniki do żuru kujawskiego:

• biała kiełbasa
• boczek wędzony
• cebula
• maślanka
• czosnek
• majeranek
• pieprz
• sól
• ziele angielskie
• śmietana
• mąka
• cytryna

Żurek kujawski - przepis na wielkanocny stół. Poznaj składniki i sprawdź, jak zrobić [29.03]
Janusz WóJtowicz / Polska Press Grupa

Wykonanie żuru kujawskiego:

Przygotowanie zakwasu (kiszenie żuru): 10 dag mąki żytniej wsypać do żurownika (dzbanka glinianego) i zalać 1/2 litra wody przegotowanej letniej. Dobrze wymieszać, przykryć (np. czystą ściereczką, kawałkiem papieru) i odstawić w ciepłe miejsce na około 3 dni.

Po upływie trzech dni gotowy zakwas zlać, zostawiając niewielką ilość na dnie (stanowi to zaczyn do następnej porcji zakwasu – dosypać mąki żytniej i znów zalać letnią, przegotowaną wodą). Następna porcja ukiśnie szybciej, ponieważ zawiera już żywe kultury bakterii kwasu mlekowego powstałe w procesie kiszenia.

Żur wymieszać, połączyć z wodą i roztartymi przyprawami a następnie zagotować. Cebulę obieramy, drobno siekamy i podsmażamy na tłuszczu z wędzonką. Do zupy dodajemy podsmażoną cebulę z wędzonką lub kiełbasę (w wersji postnej nie dodaje
się mięsa ani okrasy).

Następnie dodajemy kilka łyżek zahartowanej śmietany (również nie musi być dodana, zamiast śmietany można dodać także mleka).

Macie swoje sposoby na świąteczny żurek i chcecie podzielić się przepisem lub zdjęciem z wielkanocnego stołu? Prześlijcie je do nas: [email protected].

Przepis przekazał Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego.

wideo: x-news/Dzień Dobry TVN

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska