Kangury Walabia Benetta

    Kangury Walabia Benetta

    not. (saki)

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Po miesiącach oczekiwania wreszcie są. W toruńskim Ogrodzie Zoobotanicznym można podziwiać wyjątkową atrakcję.
    Kangury Walabia Benetta

    ©Krzysztof Nowakowski

    Cztery kangury walabia benetta przywiozłem do Torunia z Holandii. Przygoda niesamowita, a przede wszystkim nerwy. Mimo, że były w skrzyniach cały czas skakały. "Sufit" skrzyń było trzeba wyścielić czymś miękkim, bo po prostu rozbiłyby głowę. Skończyło się dobrze.


    W naturze występują we wschodniej i południowo-wschodniej Australii oraz Tasmanii.


    Mają od 70 do 90 centymetrów tułowia, i 65-70-centymetrowy ogon. Ważą do 20 kilogramów.


    Są zwierzętami nocnymi. Jeżeli ktoś ma szczęście to można je jednak podziwiać również i w ciągu dnia na wybiegu, gdy wyjdą z domku.


    U kangurów bardzo ciekawie przebiega ciąża. Trwa 35 dni. Młode ma wielkość ziarna fasoli, przychodzi na świat nagie i ślepe. Matka wylizuje mu "trasę" od dróg rodnych do wnętrza torby na brzuchu. Tutaj pyszczkiem obejmuje sutek matki i zostaje w torbie przez 190 dni.


    Młodym tak bardzo podoba się w torbie, która daje poczucie bezpieczeństwa, że potrafią do niej wracać nawet później, gdy są prawie dorosłe. Wskakują do torby szukając schronienia.


    Kangury w naturze żyją w stadach. Żywią się pokarmem roślinnym. W niewoli jedzą również specjalną karmę.


    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Dzieciaki gotują na Święta

    Gminy w Kujawsko-Pomorskiem