Walentynki 2013 w Chełmnie. Kto gęś i maliny przerobi na...

    Walentynki 2013 w Chełmnie. Kto gęś i maliny przerobi na afrodyzjaki?

    mona

    Gazeta Pomorska

    Gazeta Pomorska

    Przed rokiem walentynkowa degustacja przyciągnęła tłumy do kina "Rondo” w Chełmnie

    Przed rokiem walentynkowa degustacja przyciągnęła tłumy do kina "Rondo” w Chełmnie ©Monika Smól / archiwum

    Turniej kulinarny "Alchemia i Amory w kuchni" zaplanowano - z okazji święta zakochanych - w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego w Grubnie.
    Przed rokiem walentynkowa degustacja przyciągnęła tłumy do kina "Rondo” w Chełmnie

    Przed rokiem walentynkowa degustacja przyciągnęła tłumy do kina "Rondo” w Chełmnie ©Monika Smól / archiwum

    Zainteresowani udziałem mają kilka dni na nadesłanie swoich zgłoszeń.

    - Uczestnikami konkursu mogą być uczniowie szkół gastronomicznych wraz ze swoimi nauczycielami z województwa kujawsko-pomorskiego - informuje Aleksandra Kleśta-Nawrocka. - Każda szkoła może zgłosić jeden zespół dwuosobowy. W turniej może brać udział jednorazowo maksymalnie sześć zespołów. Każdy z nich przygotuje po sześć porcji dań konkursowych.

    Proponowane produkty do dania głównego to: gęsina - piersi gęsie uprzednio marynowane w soku wytłoczonym z jabłek ze starych odmian - albo króliki oraz owoce morza - krewetki. Produkty, na bazie których ma zostać przygotowany konkursowy deser to jabłka z Doliny Dolnej Wisły, a także maliny.

    Organizatorzy zapewniają wyżej wymienione produkty podstawowe; ewentualne dodatki uczestnicy organizują we własnym zakresie. Zobowiązani są też do zabrania ze sobą własnej zastawy, w której będą prezentowali konkursowe potrawy.

    Jury oceniało będzie: smak potraw, estetykę sposobu podania, prezentację potrawy przedstawioną przez wykonawców oraz możliwości komercjalizacji potrawy - przydatność do zastosowania w placówkach gastronomicznych.

    W konkursowym jury zasiądą między innymi: znany kucharz Jean Bos - wielokrotny zdobywca nagród na międzynarodowych konkursach kulinarnych, prezes Euro-Toques Polska, dr hab. Jarosław Dumanowski z UMK oraz Marek Szczygielski - wojewódzki inspektor jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych.

    Dla mistrzów kulinarnych, którzy zajmą trzy pierwsze miejsca, przewidziano cenne nagrody. Proponowane nagrody to bony o wartości od 400 złotych do 1 tys. złotych - za zdobycie pierwszego miejsca.

    Termin nadsyłania zgłoszeń trwa do 4 lutego - do godz. 12.00 (decyduje kolejność zgłoszeń). Wypełniony formularz zgłoszeniowy, zamieszczono na stronie internetowej Towarzystwa Przyjaciół Dolnej Wisły (www.festiwalsmaku.pl) należy wysłać na adres: [email protected]
    - Turniej rozpocznie się 9 lutego, o godz. 9.30 w Zespole Szkół Centrum Kształcenia Praktycznego - dodaje Aleksandra Kleśta-Nawrocka. - Po zapoznaniu z ciągiem gastronomicznym nastąpi rozpoczęcie współzawodnictwa. Podsumowanie i wręczenie nagród planujemy około godziny 14.30.

    - To będzie pierwszy taki konkurs walentynkowy w naszej szkole - mówi Andrzej Wojciechowski, nauczyciel przedmiotów zawodowych. - Będzie to rywalizacja między szkołami gastronomicznymi z naszego województwa. W trakcie konkursu w szkole odbędą się również warsztaty kulinarne - o godzinie 9.30 i 14.

    Najlepsze artykuły za jednym kliknięciem. Zarejestruj się w systemie PIANO już dziś!

    Wiadomości z Chełmna


    Czytaj e-wydanie »
    Zaplanuj wolny czas - koncerty, kluby, kino, wystawy, sport

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Gminy w Kujawsko-Pomorskiem