Twaróg robi karierę

    Twaróg robi karierę

    Paweł Kędzia

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Mirosław Wiśniewski przy nowoczesnej linii  produkującej twaróg. "Bromilk" w najbliższym  czasie zamierza wyspecjalizować się właśnie

    Mirosław Wiśniewski przy nowoczesnej linii produkującej twaróg. "Bromilk" w najbliższym czasie zamierza wyspecjalizować się właśnie w tej dziedzinie

    Kosztem 6 mln złotych przy ul. 18 Stycznia stanęła nowa hala, gdzie już produkowane są najwyższej jakości twarogi - wyroby sztandarowe brodnickiej mleczarni.
    Mirosław Wiśniewski przy nowoczesnej linii  produkującej twaróg. "Bromilk" w najbliższym  czasie zamierza wyspecjalizować się właśnie

    Mirosław Wiśniewski przy nowoczesnej linii produkującej twaróg. "Bromilk" w najbliższym czasie zamierza wyspecjalizować się właśnie w tej dziedzinie

    "Bromilk" od 110 lat przetwarza mleko na masło, twarogi, serki homogenizowane i inne przysmaki znane brodniczanom ze sklepowych półek. Skupuje ponad milion litrów mleka z powiatów m.in.: brodnickiego, wąbrzeskiego, części nowomiejskiego.


    Wejście do Unii Europejskiej nie nadszarpnęło kondycji firmy. Producenci mleka, wbrew analizom, nie sprzedają mleka na Zachód, ale zostali przy rodzimych mleczarniach.


    Ze względu m.in. na wymogi unijne półtora roku temu firma przystąpiła do poważnej inwestycji - budowy nowej hali produkcyjnej. Realizacja tego przedsięwzięcia i


    budowa nowej linii technologicznej


    pochłonęła ponad sześć milionów złotych.


    W nowej hali znalazła się też niezliczona liczba sanitariatów, rozmaite, sterylne (dublowane) pomieszczenia socjalne dla załogi produkcji i pozostałych pracowników - to efekt rygorystycznych norm w tej branży.


    Marek Pesta, prezes zarządu, tłumaczy, że przenoszenie produkcji odbywa się w czasie jednodniowych przerw produkcyjnych. W najbliższym miesiącu nowe pomieszczenia zajmą także pracownicy administracji. Przeprowadzka zakończy się w końcu roku.


    Ponadto firma kupiła dwa 6,5-tonowe samochody-chłodnie i jeden ośmiotonowy do skupu.


    A to nie koniec inwestycji. Szefowie mleczarni w najbliższej przyszłości na modernizacją planują wydać jeszcze dwa miliony złotych. - W przyszłym roku czeka nas proces ultrafiltracji, który podniesie wydajność, poprawi jakość produktu - tłumaczy Marek Hildebrandt, udziałowiec.


    Przy tej okazji wyznaje, że zastanawiał się nad wycofaniem z "Bromilku", ale postanowił zostać i doprowadzić modernizację do końca.


    W planach jest także likwidacja kotłowni i podciągnięcie ogrzewania z pobliskiej "Żelatyny".


    - Komin zostanie jako zabytek - mówi wiceprezes Wojciech Kalisz.


    Tymczasem w nowym obiekcie powstają już twarogi, które są perełką zakładu.


    Potwierdzeniem ich smaku i jakości są nagrody:


    HIT 2005 za walory smakowe "Twarogu prawdziwego" oraz puchar z Mlecznej Rewii w kategorii serów twarogowych.


    Nic dziwnego, że z wyrobów "Bromilku" przy pieczeniu serników korzystają cukiernie regionu.


    Dlatego w najbliższym czasie firma zamierza skupić się na produkcji twarogów oraz pochodnych twarogów, np. serków homogenizowanych. Oczywiście, na rynku pozostaną: mleko w folii, zakwas, śmietany i masło.


    Firma się rozwija, ale okazuje się, że potrzeba czasu,


    aby klienci przekonali się do nowinek


    Na przykład obecna technologia produkcji i pakowania twarogu w naturalny sposób przedłuża jego trwałość z sześciu do osiemnastu dni. Niestety, klienci podejrzliwie patrzą na folię i nadal pytają o "krajankę" z "Bromilku" do niedawna zawijaną w papier.


    Marek Pesta, Wojciech Kalisz i Marek Hildebrandt sącząc firmowy zakwas, jeszcze w starym biurze, snują już kolejne plany na przyszłość.


    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Dzieciaki gotują na Święta

    Gminy w Kujawsko-Pomorskiem

    1 3 4 5 ... 20 »