Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Takie błędy popełniamy przy gotowaniu makaronu. Przez to makaron się klei i traci smak

k@s
Wideo
od 16 lat
Makaron to popularne danie w Polsce. Można go wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Wraz z różnymi sosami podawany jest jako samodzielne danie obiadowe, można urozmaicić je o mięso. Używany jest także jako dodatek do zup i jako składnik sałatek. Idealny makaron to taki ugotowany al dente, lekko twardawy, sprężysty. Jednak przy gotowaniu makaronu można popełnić szereg błędów, przez co makaron się klei i traci smak i fakturę. Zobacz, czego nie robić, by makaron wyszedł idealnie.

Makaron to bardzo popularne danie w kuchni polskiej, gości na stołach wielu Polaków. Makaron to bardzo wdzięczny produkt, można z niego szybko przyrządzić smaczne, wartościowe danie. Wystarczy do ugotowanego makaronu dodać warzywa, przecier pomidorowy czy mięso - i smaczny obiad gotowy. W dodatku makaron jest nie tylko szybki i łatwy w przygotowaniu, ale też zawiera wiele cennych dla zdrowia witamin i minerałów.

Makaron - z czego się robi?

Makaron ma długą historię. Legendy głoszą, że potrawę tę sprowadził do Europy wenecki podróżnik, Marco Polo, jednak nie znajduje to potwierdzenia w badaniach archeologicznych i innych. Najstarszy makaron znaleziono w Chinach - miał cztery tysiące lat. To najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie.

Makaron powstaje z ciasta zrobionego z mąki, wody i czasami również jaj (mówimy wówczas o makaronie jajecznym).
Do wyrobu makaronu wykorzystuje się różne rodzaje mąk:

  • pszenną,
  • kukurydzianą (powstaje makaron bezglutenowy),
  • orkiszową,
  • gryczaną,
  • ryżową,
  • sojową.

Przykładowe rodzaje makaronu:

  • lasagne (płaty),
  • penne (rurki),
  • spaghetti (długie nitki),
  • tagliatelle (wstążki),
  • pappardelle (wstążki),
  • farfalle (kokardki),
  • fusilli (świderki),
  • cannelloni (średnie rurki).

Takie błędy popełniamy przy gotowaniu makaronu

Makaron jest półproduktem, oznacza to, że przed spożyciem należy go odpowiednio przyrządzić. Eksperci kulinarni uważają, że najlepiej ugotowany makaron to ugotowany al dente czyli lekko twardy.
Przy gotowaniu makaronu warto stosować się do kilku ważnych zasad, aby nie powstała niesmaczna, rozgotowana, klejąca się klucha. Zobacz w galerii, jak prawidłowo gotować makaron.

Zobacz także to:
Te urządzenia w domu pożerają najwięcej prądu - tabela 2024. Tyle kosztuje korzystanie z tych sprzętów
Kawa z kurkumą - takie są skutki picia tego napoju. To dzieje się z organizmem, gdy pijesz kawę z kurkumą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska