W naszym kraju mazurek zaczęto wypiekać już w XVII wieku. Nie wiadomo dokładnie skąd wywodzi się ciasto ani kiedy powstała tradycja wypiekania go na Wielkanoc. Najczęściej jako kraj pochodzenia wskazywana jest Turcja. Dawniej mazurek stanowił nagrodę dla najbardziej wytrwałych, którzy pościli przez 40 dni. Obecnie o tym zwyczaju niewiele już osób pamięta, a mazurek na stałe zagościł na polskich stołach pośród innych potraw wielkanocnych, m.in. żuru, jajek, sałatki jarzynowej, pieczonego mięsa, pasztetów oraz wędlin.
Takie błędy popełniamy najczęściej robiąc mazurek na Wielkanoc
Oto lista błędów, które najczęściej popełniamy przygotowując mazurek na Wielkanoc. Przez nie ciasto nie jest odpowiednio kruche i delikatne. Sprawdź, jak zrobić idealnego mazurka. Szczegóły już teraz w naszej galerii:
Pasta jajeczna z awokado
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Rozwiódł się z matką swoich synów. Aktor przyłapany na czułościach z nową ukochaną
- Zieliński zapomniał o synu? Gorzkie słowa syna muzyka po śmierci ukochanego wujka
- Tak malutkie dziecko Strasburgera traktuje 77-letniego tatę. Wydało się przypadkiem
- Zapendowska nie pokazuje się już publicznie. Jej ostatnie zdjęcie trafiło do sieci