MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Tak deptały kapustę, aż puściła soki! W Pocierzynie dzieci kisiły kapustę według tradycyjnego przepisu

Jolanta Mlodecka
Jolanta Mlodecka
Poszatkowaną wcześniej kapustę wrzucały do przygotowanej w tym celu beczki, a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą...

Przedszkolaki wraz z wychowawczynią oraz rodzicami i zaproszonymi gośćmi przygotowywały się do zimy - ukisiły beczkę kapusty.

Wychowawczyni Dorota Wódecka zapoznała dzieci z walorami smakowymi i zdrowotnymi popularnego polskiego przysmaku. Dzieci dowiedziały się iż, kiszona kapusta, oprócz walorów smakowych, jest cennym źródłem wielu witamin.
Przedszkolaki w mig zabrały się do pracy. Poszatkowaną wcześniej kapustę wrzucały do przygotowanej w tym celu beczki a także marchew i przyprawy. Oczywiście każdą warstwę posypywały solą. Należy wspomnieć, że dzieciaki nie zapominały o jej dokładnym ugnieceniu nogami tak, aż kapusta puściła sok.

Za około 2 tygodnie sprawdzą, jak smakuje ich kiszona kapusta!

Niepubliczna szkoła podstawowa w Pocierzynie otrzymała imię Świętego Jana Pawła II.

Była też wycieczka z rodzicami, potem dzieci malowałyi jesienne drzewa.

W ramach akcji Cała Polska Czyta Dzieciom rodzice przeczytali bajkę A. Galicy "O królowej, która deszczu nie lubiła".

O krok od wielkiej tragedii! Cudem uniknęli śmierci! [wideo - program Stop Agresji Drogowej]

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska