SKŁADNIKI
- 1 kurczak
- 1 niewoskowana cytryna
- 5 gałązek rozmarynu
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 15 małych ziemniaków
PRZYGOTOWANIE
Ponakłuwaj cytrynę widelcem i włóż ją do środka kurczaka wraz z solą oraz 3 gałązkami rozmarynu. Całego kurczaka natrzyj solą i pieprzem, włóż do brytfanki. Dookoła ułóż poprzekrawane na pół ziemniaki, skrop je oliwą i wstaw danie na około 2 godziny do piekarnika nagrzanego do 180° C. Upieczone mięso musi być miękkie, łatwo odchodzić od kości, skórka powinna być złoto-brązowa i chrupiąca.
UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jacka Zielińskiego wydarzeniem ostatnich lat. Koncerty jak na festiwalu
- Zborowska pokazała, co zrobił z nią poród. Nie zgadniecie, kogo za to wini [FOTO]
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat