Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami z sosem borowikowym

ReklamaGP
Wideo
od 16 lat

Składniki dla 4 osób:

Ciasto:

Mąka - 1 kg
Olej - 100 ml
Jajka - 1 szt
Sól - 1 łyżeczka
Woda

Farsz:

Cebula - 2 szt
Masło - 100 g
Kapusta kiszona - 1,5 kg
Pieczarki - 250 g
Grzyby suszone borowiki - 200 g
Liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz

Sos:

Masło - 50 g
Cebula - 1 szt
Borowiki - 500 g
Śmietana 30% - 500 ml
Sól, pieprz, tymianek świeży

Wykonanie:

Z przesianej mąki, z dodatkiem oleju, jajka, soli, gorącej wody zarabiamy ciasto, wkładamy do woreczka i odstawiamy na 1,5h, aby mąka się zaparzyła i ciasto zmiękło.

Podsmażamy na maśle cebule, pieczarki, grzyby suszone, po chwili dodajemy pokrojoną kapustę kiszoną, liść laurowy, ziele angielskie, podlewamy woda i dusimy. Dodajemy sól pieprz do smaku.

Tak przygotowaną kapustę chłodzimy i usuwamy z niej nadmiar płynu, aby łatwiej formowały się nam kulki do naszych pierogów. W rondelku podsmażamy na maśle cebulę, dodajemy borowiki, śmietanę 30%, zredukowany sos przyprawiamy solą i pieprzem, tymiankiem świeżym.

Ciasto wałkujemy na grubość 3mm, wycinamy szklanką kółka nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy. Gotujemy w osolonej wrzącej wodzie, na małym ogniu do wypłynięcia. Podajemy na sosie borowikowym, z udekorowanym świeżym tymiankiem.

Artykuł sponsorowany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska