Kresowy eliksir na wzmocnienie i zadyszkę

    Kresowy eliksir na wzmocnienie i zadyszkę

    Zbigniew Przybylak

    Gazeta Pomorska

    Gazeta Pomorska

    Na polskich Kresach Wschodnich pod koniec XIX i na początku XX wieku bardzo popularne były różne wzmacniające eliksiry przygotowywane na bazie miodu, cytryn i czosnku.
         Podawano je najczęściej osobom starszym, osłabionym, cierpiącym na zadyszki, mającym problemy z sercem, krążeniem, oddychaniem. Podobno skutki tych prostych kuracji często bywały rewelacyjne. To z kolei sprawiało, że receptury przekazywano sobie z pokolenia na pokolenie. Nie należy się więc dziwić, że takie leki znaleźć można było w wielu domowych piwniczkach, spiżarniach, ale też apteczkach.
    Wspominało mi o tym kilka osób, których rodziny pochodziły z Kresów Wschodnich. Kazimiera H. w zeszycie otrzymanym od swej babki znalazła taką receptę. - Przygotować 2 litry miodu leśnego albo łąkowego wielokwiatowego, 20 cytryn i 15-20 główek czosnku - większą ilość wziąć, gdy główki są mniejsze - oraz kilka listków melisy dla smaku i aromatu. Dodatek melisy nie jest jednak konieczny. Do smaku można dodać też odrobinę sproszkowanego kminku, anyżu itp. Czosnek, najlepiej polski z własnego ogródka lub upraw ekologicznych, obrać i drobno pokroić, zmiażdżyć, rozgnieść albo przekręcić przez maszynkę do mięsa. Wraz z czosnkiem można przekręcić listki melisy. Sok z cytryn wycisnąć dokładnie. Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić w zamkniętym słoju, garnku na dziesięć dni. Od czasu do czasu ponownie dokładnie wszystko wymieszać. Dziennie używać od 4 do 5 łyżeczek eliksiru. Najlepiej spożyć dwie łyżeczki rano i dwie, trzy wieczorem. Eliksir jadać bardzo powoli, najlepiej ssać. Co miesiąc zrobić w kuracji kilkudniową przerwę. Podana porcja powinna wystarczyć jednej osobie na 3-4 miesięczną kurację. - Wiele osób, które systematycznie jadały ten miodowo-czosnkowo-cytrynowy eliksir dziękowało mi za pomoc. Efekty były odczuwalne już po kilku tygodniach - stwierdzała Kazimiera H. Eliksir najlepiej sporządzać zawsze jesienią, gdy świeży jest czosnek i gdy zawiera on najwięcej składników leczących.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Pomorska.pl poleca

    Jesteś kibicem Zawiszy Bydgoszcz? Rozwiąż quiz!

    Jesteś kibicem Zawiszy Bydgoszcz? Rozwiąż quiz!

    Test MultiSelect. Dostałabyś się do policji?

    Test MultiSelect. Dostałabyś się do policji?

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.pomorska.pl!

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.pomorska.pl!