Bylica na cierpienia żołądka

    Bylica na cierpienia żołądka

    Zbigniew Przybylak

    Gazeta Pomorska

    Aktualizacja:

    Gazeta Pomorska

    Bylica pospolita jest popularnym chwastem porastającym rumowiska, suche nieużytki, miedze, stare ogrody. Kwitnie od lipca do września i wtedy najlepiej zbierać jej ziele.
         W kuchni jest ceniona jako przyprawa do tłustych potraw i mięs. Dawniej medycyna ludowa przypisywała jej wielką moc leczniczą, także moc odpędzania czarów. Polecano tę roślinę głównie w różnych dolegliwościach trawiennych. Dzisiaj bylica jest prawie zapomnianą rośliną zielarską. A szkoda, bo na pewno kuracje w wielu dolegliwościach układu trawiennego mogłyby być bardzo pomocne.
    Takie wnioski wynikają z moich rozmów z kilkoma osobami, które doceniły moc bylicy. Pani Hanna C. twierdziła, że znacznie usprawniła sobie pracę żołądka, jelit, także wątroby pijąc regularnie wywary z ziela. - Kurcze, burczenia, boleści żołądka i jelit dokuczały mi bardzo przez kilka lat. Jak tylko zjadłam coś cięższego, pojawiały się różne sensacje. Tabletki okazywały się mało pomocne. Wtedy jedna z koleżanek poradziła mi, bym spróbowała pić wywary z bylicy. Nazrywałam ziela, wysuszyłam pod dachem sporą jego ilość i rozpoczęłam jesienią kurację. Łyżkę czubatą pokrojonego i pokruszonego ziela zalewałam szklanką wrzątku. Gotowałam pod przykryciem na małym ogniu. Odcedziłam, potem piłam po dwie łyżki stołowe pół godziny przed każdym posiłkiem. Po dwu tygodniach zrobiłam kilka dni przerwy i potem kurację powtarzałam. Po miesiącu poczułam się lepiej. Po dwu miesiącach sensacje prawie ustały. Teraz, w razie potrzeby, od czasu do czasu, pijam doraźnie wywar, z pół szklanki, łykami w ciągu dnia. Gdy żołądek pracuje znowu gorzej, piję dwie łyżki odwaru trzy razy dziennie przez dwa, trzy tygodnie.
         Dla pobudzenia trawienia, poprawy apetytu wykorzystywać można napary ziela. Łyżkę stołową zalać szklanką wrzątku. Pozostawić pod przykryciem na piętnaście minut. Odcedzić. Lekko osłodzić miodem. Łyżkę stołową naparu wypić pół godziny przed posiłkiem.

    Rozpowszechnianie niniejszego artykułu możliwe jest tylko i wyłącznie zgodnie z postanowieniami „Regulaminu korzystania z artykułów prasowych” i po wcześniejszym uiszczeniu należności, zgodnie z cennikiem.

    Komentarze

    Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

    Najnowsze wiadomości

    Zobacz więcej

    Pomorska.pl poleca

    Jesteś kibicem Zawiszy Bydgoszcz? Rozwiąż quiz!

    Jesteś kibicem Zawiszy Bydgoszcz? Rozwiąż quiz!

    Test MultiSelect. Dostałabyś się do policji?

    Test MultiSelect. Dostałabyś się do policji?

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Konkurs. Do wygrania gadżety do biegania

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.pomorska.pl!

    Rzetelnie, prawdziwie, mobilnie. Poznaj plus.pomorska.pl!