Nie należy jeść ziemniaków, które wypuściły pędy. Znajduje się w nich solanina, która jest związkiem toksycznym. Liście pomidora również zawierają toksyczną solaninę. Ponadto, jest w nich również tomatyna, której zjedzenie może wywołać rewolucje żołądkowe. Pestki jabłek mogą spowodować poważne zatrucie pokarmowe, przez zawartą w nich amigdalinę. Jest to organiczny związek chemiczny, który wiążąc się z enzymami trawiennymi obecnymi w przewodzie pokarmowym, uwalnia zabójczy cyjanek.

Mimo drogocennych właściwości czarnego bzu, należy zachować umiar w jego spożywaniu. Pod żadnym pozorem nie wolno smakować liści, konarów i korzeni czarnego bzu, ponieważ zawarte w nich substancje są dla ludzi toksyczne. Jadalne są tylko młode pędy szparagów. W przekwitłych warzywach jest toksyczny związek, zwany sapogeniną, może wywołać ostrą biegunkę oraz wymioty.

Zdjęcia pochodzą z bazy x-bank gallery.