MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Smaki Trzech Dolin. Wyzwanie dla gospodyń i lokalnych producentów

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
To nie jedyna impreza kulinarna w gminie Sicienko. W październiku organizowany jest tu Jesienny Jarmark Kruszyński, na którym także kupić można lokalne produkty
To nie jedyna impreza kulinarna w gminie Sicienko. W październiku organizowany jest tu Jesienny Jarmark Kruszyński, na którym także kupić można lokalne produkty Fot. Maja Stankiewicz
Festiwal kulinarny i konkurs: ,,Smaki Trzech Dolin’’ to inicjatywa ośrodka kultury w Sicienku i Lokalnej Grupy Działania „Trzy Doliny” z siedzibą w Gądeczu. Wyzwanie rzucono mieszkańcom powiatu bydgoskiego i gmin ościennych.

Zobacz wideo: Sprawdzamy, co w Polsce drożeje najszybciej.

Festiwal kulinarny „Smaki Trzech Dolin” ma charakter otwarty. Swoimi umiejętnościami kulinarnymi pochwalić się mogą nie tylko mieszkańcy powiatu bydgoskiego. Wyzwanie rzucono kołom gospodyń wiejskich i organizacjom wiejskim, ale też lokalnym producentom. Podczas festiwalu będą mogli oni nie tylko powalczyć o nagrody, ale też wystawić na sprzedaż lokalne specjały.

To Cię może również zainteresować

Zgłoszenia tylko do 25 czerwca

Czasu na zgłoszenie chęci udziału w tym wydarzeniu nie ma wiele. Zgłoszenia uczestników przyjmowane będą jeszcze tylko przez kilka dni - do 25 czerwca. Sama impreza odbędzie się w sobotę 3 lipca w Sicienku, przy Izbie Tradycji Kulturalnej (ul. Bydgoska 6). Wykazać się można w 4 kategoriach. Oddzielnie oceniane będą produkty i potrawy pochodzenia roślinnego, produkty i potrawy pochodzenia zwierzęcego, ciasta i desery oraz przetwory domowe (soki, syropy i konfitury).

Więcej informacji udzielonych zostanie zainteresowanym pod numerem tel. (52) 554 13 05.

Więcej wiadomości z Koronowa i okolic na www.pomorska.pl/koronowo[/a]

Jury weźmie pod uwagę kilka czynników

- Celem festiwalu jest prezentacja kulinarnego bogactwa oraz kultury stołu regionu, ze szczególnym uwzględnieniem powiatu bydgoskiego – podkreślają organizatorzy wydarzenia. Jak dowiadujemy się - festiwalowe jury, które oceniać będzie produkty weźmie pod uwagę m.in. walory smakowe potraw, sposób ich podania, dostępność dla odwiedzających (degustacja dla odwiedzających po ocenie jury) oraz powiązanie z regionem. Dodatkowym atutem będzie ciekawa historia zaproponowanej potrawy.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska