Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

„Ślimak złotnicki” w bigosie z młodej kapusty z jajkami

Redakcja

Składniki:

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 główka młodej kapusty włoskiej
  • 2 kiełbasy „ślimak złotnicki”
  • 50 g wędzonego boczku
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz – do smaku

Do podania:

  • pęczek koperku
  • jajka ugotowane na twardo

Kapustę umyj i poszatkuj.

Na patelni z olejem podsmaż posiekaną cebulę oraz pokrojony w kostkę boczek. Wrzuć ziele angielskie i liść laurowy, dodaj poszatkowaną kapustę. Dolej ok. 1/2 szklanki wody.

Dodaj pokrojoną na mniejsze kawałki kiełbasę – „ślimaka złotnickiego”.

Duś pod przykryciem na wolnym ogniu, aż kapusta stanie się miękka, przypraw.

Jeśli chcesz potrawę zagęścić, rozprowadź mąkę w małej ilości wody i wlej do gotującej się kapusty. Na koniec, już po wyłączeniu gazu, dodaj posiekany koperek i ćwiartki ugotowanych na twardo jajek.

„Ślimak złotnicki” w bigosie z młodej kapusty z jajkami
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Najlepsze atrakcje Krakowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska