Składniki:
- biała kiełbasa (Prosiaczek)
- 1 szklanka cydru
- 5 goździków
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 czerwone cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Zwiń kiełbasę wokół własnej osi na kształt "ślimaka".
Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania, oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe, skrop oliwą.
Kiełbasę podlej cydrem, dodaj do niego ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę i jabłka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.
Podawaj np. z puree ziemniaczanym lub z cząstkami pieczonych ziemniaków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Była naszą olimpijską królową. Dziś Otylię Jędrzejczak trudno rozpoznać [ZDJĘCIA]
- Tamara Arciuch pokazała syna. Znacie go z telewizji, choć bardzo się zmienił [FOTO]
- Niespodziewane problemy u Cichopek i Kurzajewskiego. Poprosili o pomoc ekspertkę
- Prawda o tajemniczym związku Janiaka właśnie wyszła na jaw! Nikt tego nie wiedział