Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Świąteczna biała kiełbasa zapiekana w cydrze

Reklama
Wideo
od 16 lat

Składniki:

  • biała kiełbasa (Prosiaczek)
  • 1 szklanka cydru
  • 5 goździków
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren ziela angielskiego
  • 2 czerwone cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki oliwy


Wykonanie:

Zwiń kiełbasę wokół własnej osi na kształt "ślimaka".

Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania, oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe, skrop oliwą.

Kiełbasę podlej cydrem, dodaj do niego ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę i jabłka.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.

Podawaj np. z puree ziemniaczanym lub z cząstkami pieczonych ziemniaków.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska