Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Rozstrzygnięto konkurs kulinarny w Książkach

(AKA) [email protected]
W Gok-u w Książkach odbył się konkurs kulinarny. Po degustacji i ocenie pierwsze miejsce przyznano Katarzynie Rasielewskiej.
W Gok-u w Książkach odbył się konkurs kulinarny. Po degustacji i ocenie pierwsze miejsce przyznano Katarzynie Rasielewskiej. Alicja Kalinowska
15 gospodyń stanęło w kuchenne szranki w Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach.

Śledź pod różnymi postaciami królował w ostatnim czasie w Gminnym Ośrodku Kultury w Książkach. Odbył się tam konkurs kulinarny, a zadaniem gospodyń było przygotowanie dania z ryby, która obok karpia, jest bardzo popularna podczas kolacji wigilijnej na naszych stołach.

W konkursie wzięło udział 15 mieszkanek gminy Książki. Po degustacji i ocenie pierwsze miejsce przyznano Katarzynie Rasielewskiej. - Skąd mam przepis? Nie pamiętam... Chyba zaczerpnęłam go z jakiejś gazety. Śledź pod tą postacią zawsze gości na moim stole. I wszystkim, oprócz dzieci, bardzo smakuje. Ma bardzo zrównoważony smak, jest naprawdę pyszny - mówi laureatka gminnego konkursu w Książkach.

Na Wigilii u pani Katarzyny oprócz ryb będą królowały pierogi. Nie zabraknie również barszczu z uszkami. - Menu mojej kolacji wigilijnej jest bardzo tradycyjne. Do stołu zasiądzie kilkanaście osób. Cieszę na to spotkanie, tym bardziej, że część rodziny przyjedzie do nas z daleka - mówi Katarzyna Rosielewska. I dodaje: - Sama organizacja takiego spotkania to lekkie szaleństwo, ale poprzednia Wigilia, która była pierwszą taką dużą w rodzinie, wszystkim bardzo się podobała, dlatego w tym roku podjęłam to wyzwanie ponownie. Poza tym tradycyjne spotkanie organizuję również dla dzieci, aby poznały atmosferę dużych spotkań rodzinnych.

W konkursie ogłoszonym przez Gminny Ośrodek Kultury w Książkach drugie miejsce przyznano Barbarze Gajewskiej, a trzecie Bogumile Daśko. Był to już czwarty przedświąteczny konkurs kulinarny, który zorganizował GOK. - Do tej pory panie wykonywały: babkę wielkanocną, pierogi oraz mazurka. Udało nam się zgromadzić około 70 przepisów. Mam nadzieję, że uda nam się wydać je w formie książki - mówi Jerzy Cyran, dyrektor Gminnego Ośrodka Kultury w Książkach.

Przepis na śledzia pani Kasi:2 kg filetów śledziowych, 1 szklanka wody, pół szklanki octu, pół szklanki oleju, 3 łyżki cukru, 2 łyżki keczupu, 2 łyżki koncentratu, 3 cebule. Przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie. Wykonanie: cebulę podsmażamy, filety smarujemy musztardą, zawijamy i zalewamy ciepłą cebulą. Dodajemy resztę składników. Gotujemy 8 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska