Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wyjątkowe tiramisu z solonym karmelem

Reklama
Wideo
od 16 lat

Produkty:

  • 2 żółtka
  • 2 białka
  • 2 łyżki cukru
  • 1/2 łyżeczki naturalnej esencji waniliowej
  • 120 g serka mascarpone
  • mocna kawa
  • ciasteczka
  • szczypta soli (Manavita)

Wykonanie:

Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli.

Żółtka ubij cukrem na puszystą, białą masę. Stopniowo dodawaj do niej, ciągle miksując, serek mascarpone.

Krem połącz z ubitymi na sztywno białkami.

W kawie krótko zamaczaj biszkopty.

Ułóż warstwę biszkoptów na dnie naczynka, na nie krem, sos karmelowy, znowu krem, ciasteczka itp. Powtórz.

Przed podaniem schłódź w lodówce.


Sos z solonego karmelu

  • śmietanka kremówka - 1/2 szklanki
  • masło - 1/4 szklanki
  • cukier brązowy - 1/4 szklanki
  • melasa - 1 łyżka
  • złoty syrop - 2 łyżki
  • sól - szczypta (Manavita)

Wszystkie składniki włóż do rondelka i zagotuj na małym gazie. Gotuj jeszcze minutę, przed podaniem lekko ostudź.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska