Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Wiosenne grzanki z kremem groszkowym i jajkiem w koszulce

Reklama
Wideo
od 16 lat

Pasta z groszku

  • ok. 400 g groszku (mrożonego)
  • 1 opakowanie kremowego serka (np.koziego)
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Na patelnię wlej oliwę, na mały ogniu duś cebulę, aż się zeszkli i będzie miękka. Dodaj groszek, przesmaż. Ostudź. Zmiksuj z serkiem i cebulą na gładką pastę, dopraw do smaku.


Jajka po benedyktyńsku

  • bułka/kromka chleba
  • jajko (Zielona Puszcza Ferma Kur Niosek)
  • biały ocet winny - 2 łyżki

W małym garnuszku zagotuj wodę z octem winnym. Do miseczki wbij jajko, następnie delikatnie wlej je do wrzącej wody. Gotuj ok. 3 minuty, wyjmij łyżką cedzakową.

Sos holenderski

  • żółtko - 2 szt (Zielona Puszcza Ferma Kur Niosek)
  • masło - 1/2 szklanki, roztopione
  • sok z cytryny - 2 łyżeczki
  • musztarda - 1/2 łyżeczki (do smaku)
  • sól, pieprz (cayenne) - do smaku

Roztop masło, uważając by się nie zarumieniło.

Do dzbanka blendera wlej żółtka, miksuj je z dodatkiem musztardy i soku z cytryny. Wolnym strumieniem wlewaj ciepłe masło. Miksuj kilka minut, aż sos zgęstnieje i uzyska pożądaną, kremową konsystencję. Dopraw do smaku.

Na grzance ułóż porcje kremu z groszku i jajko w koszulce. Polej sosem holenderskim.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska