Produkty:
- mąka pszenna - 300 g
- cukier - 250 g
- twaróg - 250 g , mielony (KeSem)
- masło - 200 g
- jajko - 4 szt
- proszek do pieczenia - 2 łyżeczki
- aromat śmietankowy- kilka kropel
- sól - 1/4 łyżeczki
- cukier puder i sok z cytryny - do przygotowania lukru
Wykonanie:
Foremkę na babkę wysmaruj masłem i lekko oprósz mąką.
Jajka zmiksuj z cukrem na puszystą masę, dodaj miękkie masło, twaróg, sól, ekstrakt śmietankowy, całość zmiksuj.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, przesiej i dodaj do ciasta.
Przełóż do foremki, wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC i piecz ok. 1 godzinę, aż patyczek włożony do ciasta będzie czysty.
Ostudzoną babkę ozdób lukrem, przechowuj szczelnie owiniętą np. folią aluminiową.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Kaźmierska wróci za kraty? Mecenas Kaszewiak mówi, dlaczego tak się nie stanie
- Czyżewska była polską Marilyn Monroe. Dopiero teraz dostała kwiaty na grób
- Co się dzieje z Sylwią Bombą? Drobny szczegół totalnie ją odmienił [ZDJĘCIA]
- Olbrychski nie przypomina dawnego amanta "Jest jak Kopciuszek po dwunastej w nocy"