Składniki:
- biała kiełbasa (Prosiaczek)
- 1 szklanka cydru
- 5 goździków
- gałka muszkatołowa
- pieprz
- 3 liście laurowe
- 5 ziaren ziela angielskiego
- 2 czerwone cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki oliwy
Wykonanie:
Zwiń kiełbasę wokół własnej osi na kształt "ślimaka".
Mięso ułóż w naczyniu do zapiekania, oprósz mielonym pieprzem i gałką muszkatołową, na wierzchu ułóż liście laurowe, skrop oliwą.
Kiełbasę podlej cydrem, dodaj do niego ziele angielskie i goździki oraz pokrojoną w ósemki cebulę i jabłka.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C, piecz ok. 30 minut, aż mięso ładnie się zarumieni.
Podawaj np. z puree ziemniaczanym lub z cząstkami pieczonych ziemniaków.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Niewielu wie, że jest wnukiem Wodeckiego. Leo Stubbs już raz próbował sił w rozrywce
- Lodzia z "Rancza" bardzo się zmieniła. Na nowych zdjęciach trudno ją rozpoznać
- Tak dziś wygląda syn Olejnik. Jerzy Wasowski wyrósł na przystojnego mężczyznę
- Szok, w jakim stroju paradowała 16-letnia Viki Gabor! Ludzie pytają, gdzie są rodzice