Przepis na faworki - składniki:
- 3 szklanki mąki (szklanka o objętości 250 ml)
- 6 jajek średniej wielkości,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/3 kostki margaryny,
- łyżka octu.
- olej do smażenia (niektórzy używają smalcu)
Wykonanie: Jak zrobić faworki?
Rozpuszczamy margarynę, odstawiamy na bok, by lekko przestygła.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gęstą śmietanę oraz rozpuszczoną margarynę. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, łyżkę octu.
Ciasto zagęszcza się po dodaniu pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy je rękoma, wyjmujemy na blat/stolnicę/stół i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Tniemy ciasto na szerokie pasy, następnie w poprzek i robiąc nacięcie wzdłuż powstałego paska. Łapiemy za jeden koniec i przeciągamy przez rozcięcie. Tak powstaje kształt faworka.
Smażymy chruściki w rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą koloru z obu stron (odwracamy). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy na tłusty czwartek
W galerii znajdziesz przepisy na pączki, ciastka amoniaczki, pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, oponki serowe:
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Jacka Zielińskiego wydarzeniem ostatnich lat. Koncerty jak na festiwalu
- Zborowska pokazała, co zrobił z nią poród. Nie zgadniecie, kogo za to wini [FOTO]
- Ostra balanga Szwed po finale "TTBZ". Tak potraktowała prezenty od fanów [ZDJĘCIA]
- Dom reżysera wystawiony na sprzedaż za 1,5 miliona złotych. W tle rodzinny dramat