Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Przepis na ciasto z rabarbarem. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku

Agata Wodzień-Nowak
Agata Wodzień-Nowak
pixabay.com/Photokreu
Sezon na rabarbar trwa. Masz pod ręką i nie wiesz, co z niego zrobić? Podsuwamy sprawdzone przepisy na ciasto z rabarbarem. Wystarczy zmiksować lub zagnieść kilka składników i po godzinie, już z upieczeniem, deser gotowy.

Szybkie ciasto z rabarbarem, truskawkami (dowolnymi owocami)

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • cukier waniliowy
  • 3/4 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki oleju
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto z rabarbarem? Przepis

Białka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy podczas miksowania cukier waniliowy, stopniowo 3/4 szklanki cukru. Gdy piana jest już sztywna, dodajemy pozostałe 4 białka i jeszcze chwilę miksujemy naszego ciasto. Dolewamy pół szklanki oleju (lub trochę mniej) i miksujemy na wolniejszych obrotach. Odstawiamy mikser i do miski z pianą trafia 1,5 szklanki przesianej mąki i 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Mieszamy łyżką, aż składniki połączą się. Przekładamy ciasto do foremki (im mniejszej, tym ciasto będzie wyższe). Utykamy w cieście kawałki obranego rabarbaru lub truskawek, wiśni czy dowolnych innych owoców. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 stopni.

Ciasto pleśniak z rabarbarem

Najpierw zajmujemy się rabarbarem. Łodygi rabarbaru myjemy i obieramy, a następnie kroimy w kostkę. Przekładamy do garnka, dodajemy 3 łyżki cukru, wanilię (może być aromat), 2 łyżeczki soku z cytryny. Podgrzewamy i mieszamy do momentu rozpuszczenia się cukru, ok. 10 minut.

Składniki do ciasta:

  • ok. 05, kg rabarbaru
  • 3 szklanki maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 3 łyżki śmietany (lub jogurtu naturalnego)
  • kostka masła (200 g) lub margaryny
  • 3 łyżki cukru pudru

Potrzebna będzie forma o wymiarach ok. 30x20 cm, wyłożona papierem do pieczenia.

Przepis na ciasto pleśniak z rabarbarem krok po kroku

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szklankę cukru, 3 żółtka, śmietanę i miękkie masło. Wyrabiamy rękoma na gładkie ciasto. Oddzielamy 1/3 ciasta, przyda się za chwilę. Białka, które pozostały nam z użytych już żółtek, ubijamy na sztywną pianę - dobrze jest dodać szczyptę soli i stopniowo 3 łyżki pudru.

Rozwałkowujemy większą część ciasta i wykładamy nią spód formy. Nakłuwamy widelcem, a następnie wykładamy podsmażony wcześniej i już przestudzony rabarbar. Na tę warstwę trafia piana z białek i kawałki pozostałej części ciasta - rwiemy je palcami i układamy na pianie, nie powinno być szczelnie. W temperaturze 160 stopni pieczemy przez ok. 40 minut.

Przepis na ciasto z rabarbarem. Szybkie w przygotowaniu i pyszne w smaku
pixabay.com/freestocks-photos
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Ciasto ucierane z wiśniami

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska