Jacek Gardzisz zajmuje się wędlinami zawodowo od 20 lat.
- Nie kupuję kiełbas, wszystkie robię sam – przyznaje.
Swoją wiedzą na ten temat podzielił się podczas warsztatów wielkanocnych, które 9 kwietnia odbyły się przy Starym Młynie w Grucznie. Na warsztat wziął białą kiełbasę, która swoją barwę zawdzięcza soli.
- Do produkcji białej kiełbasy używa się soli kuchennej, a nie soli peklowanej, bo to ona powoduje, że mięso robi się różowe – wyjaśnia pan Jacek.
Jego biała kiełbasa składa się z golonki i tłustego mięsa wieprzowego.
- Biorę ścinki tłuszczu z łopatki i szynki, a golonkę dlatego, że działa jak klej. Dzięki niej kiełbasa nie rozpada się po ukrojeniu – tłumaczy pan Jacek.
Do zmielonego mięsa, oprócz soli kuchennej, trzeba dodać wody (minimum 15 procent objętości mięsa) i dużo czosnku oraz czarnego pieprzu, a także majeranku.
- Majeranku więcej niż do każdej innej kiełbasy – zaleca Jacek Gardzisz.
Znaczenie ma sposób podgrzewania białej.
- Nie wolno jej zagotować. Wkładamy ją do garnka, gdy woda ma 80 stopni Celsjusza, wtedy temperatura spadnie do 75 stopni i taka powinna zostać. Kiełbasa będzie gotowa po 25 minutach. Po zagotowaniu biała zamienia się w trociny i traci smak – uczula Jacek Gardzisz.
Jak krok po kroku zrobić białą kiełbasę według przepisu pana Jacka? Zobaczcie w naszej galerii.
Aktualne promocje w Lidlu
Domowe keto batony bez cukru
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Szpak jak ufoludek na Marsie. Narobił zamieszania w Stanach Zjednoczonych [ZDJĘCIA]
- Daniel Martyniuk uciekł z Polski. Niewiarygodne, kto mu towarzyszy
- Wiemy, kto wspiera Magdę Mołek w trudnych chwilach. Tak dyskretny przyjaciel to skarb
- Rodzina z "Nasz nowy dom" przeżyła lata gehenny. Wiemy, kto wyciągnął do nich dłoń