Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Półfinał „Bitwy regionów” w Kowalu. Wybiorą jedną z 16 potraw z Kujaw i Pomorza

Agnieszka Romanowicz
Agnieszka Romanowicz
Migawka z tegorocznej bitwy kół gospodyń wiejskich z powiatu inowrocławskiego, która odbyła się 19 sierpnia w Jeziorach Wielkich.
Migawka z tegorocznej bitwy kół gospodyń wiejskich z powiatu inowrocławskiego, która odbyła się 19 sierpnia w Jeziorach Wielkich. Dominik Fijakowski
Jutro (15 października) w Kowalu koła gospodyń wiejskich, które wygrały etap powiatowy ogólnopolskiego konkursu „Bitwa regionów”, będą rywalizować o wejście do finału.

Celem konkursu, który jest organizowany od siedmiu lat, jest wyłonienie najlepszej potrawy regionalnej w Polsce. Rywalizację rozpoczęły bitwy organizowane w każdym powiecie.

Ostatnia - dla powiatu nakielskiego - odbyła się 18 września w Minikowie. Potem ogłoszono, które koła gospodyń wiejskich w województwa kujawsko-pomorskiego przystąpią do półfinału. Odbędzie się on 15 października w godz. 13 - 18 w sali sportowej przy Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Kowalu. Specjalnym gościem będzie Anna Gembicka, sekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Z województwa kujawsko-pomorskiego do II etapu „Bitwy regionów” przeszły

  • KGW Nowy Ciechocinek – pierogi z siekaną gęsiną
  • KGW w Brzeźnie – pierogi z farszem z pieczonej kaczki z dodatkami
  • KGW „Jarzębinki ” – kaczka w sosie porzeczkowym
  • KGW w Kłuśnie – pyzy z mięsem
  • KGW w Skrzynkach – barszcz wyjątkowy
  • KGW „Nowoczesne Gospochy” w Cierpicach – mała czarna z szarakami
  • KGW w Sokołowie – ozory w sosie w towarzystwie warzyw
  • KGW „Żurawinki” w Brzeźnie – gulasz z dziczyzny z kluskami ziemniaczanymi
  • KGW Borzyszkowo - kaczka konfitowana z kapustą szmurowaną
  • KGW „Szembruczek” - zrazy wołowe z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi podane z kaszą gryczaną, sosem grzybowym i sałatką z pieczonych buraczków
  • KGW w Morzewcu – zawijas z mięsa tradycja Kujaw
  • KGW w Krzekatowie - szynka parzona z kością
  • KGW w Malankowie „Malinówki” – kaczuszka z malinowego garnuszka
  • KGW Wieszkowianki - gęś faszerowana kaszą i grzybami
  • KGW Komaszyce – pirzok kujawski
  • KGW „Kotowianki” w Kotowach – golonka w kapuście

W ubiegłym roku najwyżej w naszym regionie zaszło KGW Różanka z Kaniewa w powiecie włocławskim. Panie zajęły III miejsce w Polsce za udo gęsie sadowników podawane z prażuchą po kaniewsku.

Organizatorami „Bitwy Regionów” są Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, Agencja Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa oraz Kasa Rolniczego Ubezpieczenia Społecznego.
- Smaki dzieciństwa kroczą przed nami całe życie przywołując wspomnienia z rodzinnego domu i stron, z których pochodzimy. Dzięki „Bitwie regionów” mamy doskonałą okazję do poznania smaków z wszystkich zakątków naszego kraju – mówi wicepremier Henryk Kowalczyk, szef resortu rolnictwa.
Patronem medialnym konkursu jest „Gazeta Pomorska”.

od 12 lat
Wideo

Niedzielne uroczystości odpustowe ku czci św. Wojciecha w Gnieźnie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska