Murmiłło to mała piekarnia. Zatrudnia tylko trzech piekarzy. Jednak dzięki temu, ile serca wkładają w pieczenie żytniego z ziemniakami, chleb jest prawdziwy, a nie tylko tak się nazywa.
Ma posmak gotowanych lub parowanych ziemniaków oraz zakwasu żytniego i podobny zapach.
Najpierw upiekł go Adam Mrozik, piekarz z Bydgoszczy, według przepisu swojej babci Anieli. Pierwszy bochenek powstał w Bieszczadach i zasmakował znajomym.
To miał być eksperyment, produkt stworzony jakby na przekór temu, że polska żywność nie jest już tak dobrej jakości, jaka była za czasów jego dzieciństwa. Pan Adam przypomniał sobie recepturę i upiekł chleb z przepisu babci.
Z wykształcenia jest technologiem piekarnictwa, ale przez 17 lat nie pracował w zawodzie. Oficjalnie biznes prowadzi żona pana Adama - Marzena Mrozik, mąż jej pomaga.
Teraz rywalizuje w plebiscycie "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej" - w kategorii "Artykuły spożywcze - pieczywo".
Jak tutaj przebiega głosowanie?
Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Najlepsze firmy czekają na Wasze głosy!
Logo "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2013. Znak jakości Gazety Pomorskiej":
Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Słowa Justyny Kowalczyk rok po śmierci męża. Zdradziła, jak wygląda jej życie
- Maciej Dowbor drży o swoją pracę w Polsacie?! Wyjawił nam prawdę o swoich KREDYTACH
- Rafał Mroczek tworzy wymarzony dom. Będzie kosztować krocie [TYLKO U NAS]
- Andrzej Zieliński pocałował brata po śmierci. To stało się potem. "Trudno uwierzyć"