Przy wyborze ryb kierujemy się świeżością, wagą, smakiem oraz ceną. Warto również sprawdzić, czy dany gatunek jest bogaty w wartości odżywcze, m.in. kwasy tłuszczowe omega-3. Najwięcej kwasów omega-3 można znaleźć w rybach morskich, a te niestety nie goszczą na stołach Polek i Polaków tak często, jak zalecają lekarze i dietetycy. Postanowiliśmy sprawdzić, w których gatunkach ryb jest najwięcej kwasów omega-3. Szczegóły w naszej galerii.
Kwasy omega-3 w diecie
Kwasy omega-3 wspierają pracę serca, oczu oraz mózgu. Ich właściwy poziom poprawia koncentrację i zapamiętywanie, dzięki czemu zdobywanie nowej wiedzy oraz umiejętności przychodzi nam znacznie łatwiej. Kwasy omega-3 odpowiadają również za prawidłowe przesyłanie impulsów nerwowych. Dieta bogata w ten składnik zmniejsza ryzyko zachorowania na choroby neurodegeneracyjne. Bardzo ważne jest, aby dostarczać odpowiednią ilość kwasów omega-3 w czasie ciąży. Łożysko przekazuje do płodu codziennie ok. 50–60 mg DHA. Jeżeli kobieta nie uzupełnia tych braków, jej zasoby w organizmie szybko się wyczerpią.
Gałązka-Sobotka: kładziemy pacjentów w szpitalu bez uzasadnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Pogrzeb Zielińskiego z najwyższymi honorami. Na ceremonii prezydent z żoną
- Cichopek nie była pierwsza? Kurzajewski miał już się rozwodzić lata temu!
- Jolka z "Niani" zniknęła z show biznesu. Wiemy, co stało się z Iwoną Wszołkówną
- Grzeszczak promuje singiel NOGAMI DO NIEBA. O mały włos od wpadki [ZDJĘCIA]