MKTG SR - pasek na kartach artykułów

"Nawet w moim wieku można nauczyć się czegoś nowego"

mona
Jadwiga Misiak z Kobylanki
Jadwiga Misiak z Kobylanki mona/mok
- Nawet w moim wieku można nauczyć się czegoś nowego - mówiła Jadwiga Misiak z Kobylanki, jedna z uczestniczek warsztatów kulinarnych "Na Wielkanocnym stole".

Zajęcia odbyły się w w świetlicy w Nowejwsi Chełmińskiej. Uczestniczyły w nich gospodynie z gmin Grudziądz oraz Chełmno.

- Tematem przewodnim było przygotowanie śniadania wielkanocnego - mówi Ilona Figura, koordynatorka grupy. - Królowały jajka z różnymi farszami: z tuńczyka, z rzodkiewką, z sosem bazyliowym, faszerowane i podsmażane.

- W mojej kuchni nie tylko w święta, ale ogólnie na wiosnę dominują typowo wiosenne sałatki oraz jajka - zdradziła Dorota Urbańska z Nowejwsi Chełmińskiej, uczestnicząca w zajęciach.
Kolejnymi wspólnie przygotowywanymi potrawami były: żurek z białą kiełbasą oraz kruche ziołowe babeczki z farszem jajecznym.

To będzie niespodzianka dla bliskich- Udział w warsztatach to dla mnie przygoda - cieszyła się Jadwiga Misiak z Kobylanki w gminie Grudziądz. - Osoby w moim wieku też ciągnie do ludzi i wiedzy. Sposób przyrządzania niektórych potraw, pokazany przez kucharza, był dla mnie nowością. W święta to ja zaskoczę rodzinę! Nigdy nie robiłam kwiatów. Piękne stroiki, zrobione pod okiem fachowca ozdobią mój wielkanocny stół.

22 uczestniczkom przedstawiono kolejność podawania potraw. Artur Klajbor, pracownik restauracji Hotelu Vistula w Świeciu, nauczył panie składania serwetek i przygotowania stołu do świątecznych spotkań. - W trakcie warsztatów został przygotowany stół z elementami dekoracji wiosennej - dodaje Ilona Figura. W sali unosił się zapach rzeżuchy, kiełków rzodkiewki, podsmażanego boczku.
Uczestniczki zostały podzielone na grupy i każdej przyporządkowano inne zadanie. Jedna grupa składała serwetki i układała nakrycia na stole. Kolejna zajmowała się przyrządzaniem żurku. Gotowanie jajek i przygotowywanie ich do faszerowania przypadło kolejnej ekipie. Każda z uczestniczek mogła samodzielnie sporządzić ozdobę z ogórka, rzodkiewki oraz papryki.

Chełmno - wiadomości

- Miłym zaskoczeniem była chęć wymiany doświadczeń i umiejętności między uczestniczkami - podkreśla Ilona Figura. - Każda z gospodyń ma przecież swoje tajniki w kuchni. Panie nie kryły ich, tylko chętnie się nimi dzieliły.

Celem organizacji takich warsztatów jest kultywowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej związanej tym razem ze świętami Wielkiej Nocy.

Warsztaty zorganizowała Lokalna Grupa Działania "Vistula Terra Culmensis - Rozwój przez Tradycję". Uczestniczyli w nich chętni z dwóch gmin wchodzących w skład LGD. Dla mieszkańców gmin Stolno i Lisewo podobne zajęcia odbyły się w świetlicy w Cepnie.

Czytaj e-wydanie »

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska