Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2019. 8 grudnia w Łuczniczce posmakujesz i kupisz regionalne produkty. Idealne na świąteczne prezenty

Agnieszka Domka-Rybka
Agnieszka Domka-Rybka
Finał "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017"
Finał "Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza 2017" Filip Kowalkowski
Brak planów na niedzielę? Mamy dla Was świetną propozycję - warto odwiedzić bydgoską Łuczniczkę. To okazja do spróbowania unikatowych, lokalnych produktów i przetworów, uzupełnienia o nie domowych spiżarni czy zakupu pysznych prezentów świątecznych.

8 grudnia, w godz. 11.00 - 19.00 w Łuczniczce odbędą się Targi Produktów Regionalnych oraz XII edycja konkursu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza” - w debiutanckiej odsłonie!

Targi smakołyków

Najlepsze produkty wybierze zacne jury, a zwycięzcy zostaną ogłoszeni na koniec imprezy. „Nasze Dobre” było dotąd bardzo dobrze znane jako plebiscyt. Najlepsze produkty i usługi wybierali szefowie kuchni oraz Czytelnicy „Pomorskiej” za pomocą SMS-ów i klików. W tym roku pojawia się w zupełnie nowej formie - jako targi smakołyków oraz konkurs rozegrany na miejscu.

To rzadka szansa, aby w jednym miejscu - jak w najbliższą niedzielę w hali Łuczniczki - mieć okazję spróbować najlepszych smaków Kujaw i Pomorza. Będzie aż 60 stoisk!

Przygotowaliśmy dla Was specjalną strefę biesiadowania do degustacji produktów. Odwiedzający będą mogli wyrazić swoją opinię. Ich głosami przyznana zostanie bowiem nagroda publiczności dla najlepszej restauracji. Wśród wystawionych produktów nie zabraknie zaś wędlin, pieczywa, olejów, piwa, nalewek, soku, serów, smalcu, a nawet mleka.

Swoje stoisko zaprezentują także gospodynie wiejskie z naszego regionu, których kulinarnych talentów zapewne nie trzeba nikomu przedstawiać.

Tajemnicą regionalnych artykułów spożywczych jest bez wątpienia bazowanie na naturalnych składnikach, są produkowane w tradycyjny sposób, bez konserwantów. Zresztą, te walory najlepiej ocenią zacni jurorzy XII edycji konkursu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Wezmą pod lupę ofertę rywalizujących w konkursie lokalnych piekarni, masarni, pasiek, wytwórni serów, olejarni czy warzelni.

Wybór na pewno nie będzie łatwy, a dokonają go znani szefowie kuchni, którzy we wcześniejszych edycjach plebiscytu razem z nami gotowali, smakowali, wymyślali przepisy i typowali zwycięzców plebiscytu. A będą to Rafał Godziemski - właściciel restauracji Bistro at Home by Rafał Godziemski, pasjonat gotowania i walorów estetycznych dań czy dr Józef Sadkiewicz - adiunkt UTP na Wydziale Technologii Żywności i Inżynierii Chemicznej, wieloletni praktyk i ekspert w branży zbożowo-młynarsko-piekarskiej kulinarnej, prezes i współwłaściciel Instytutu Sadkiewicza. Do jury zaprosiliśmy również Krzysztofa Bielawskiego, szefa kuchni restauracji Jatki 6 z tytułem „Gault & Millau „Młody talent 2016 - region północny”, Z kolei Marcin Szukaj to szef Restauracji Kuchnia by Marcin Szukaj oraz Bulwar Bistro, członek zarządu Euro-Toques Polska i laureat licznych prestiżowych konkursów kulinarnych, m.in. Kujawsko-Pomorskich Potyczek Kulinarnych czy Primerba Cup.

Certyfikat jakości "Nasze Dobre"

Na tegorocznych laureatów czekają pamiątkowe statuetki oraz Certyfikat jakości „Nasze Dobre”, którym będą mogli posługiwać się przez rok w celach promocyjnych, czyli do ponownego przyznania tych tytułów.

Przypomnijmy, w ubiegłym roku w kategorii „Mięso i wędliny” głosami Czytelników wygrała „Kaszanka kociewska” GS „Samopomoc Chłopska” w Pruszczu, a zdaniem kapituły „Kabanosy złotnickie” z Zakładu Mięsnego Chmarzyński w Osiu.

W „Pieczywie i cukiernictwie” najlepsze okazały się bułka burger z Piekarni Piątkowscy w Bydgoszczy (tak wybrali Czytelnicy) i „Zefir jabłeczny ze śmietanką” Pracowni Lodów Tradycyjnych w Łabiszynie (kapituła). W kategorii „Produkcja spożywcza” wygrały oleje - z ostropestu firmy Skolej w Kościelcu (Czytelnicy) oraz rzepakowy państwa Łącz ze Świecia nad Osą (decyzją kapituły). Najlepsze produkty nabiałowe to zaś były masło ekstra z Agromleczu w Lipnie (Czytelnicy) oraz i „Ser hrabiny” ze Spiżarni hrabiny Potulickiej w Ślesinie (kapituła). Natomiast wśród kaw laureat był jeden, bo w tym przypadku identycznie wybrali i Czytelnicy, i kapituła. Zgodnie wskazali na kawę Original Blend Bromberg Kaffee!

Tymczasem bieżące informacje o niedzielnych targach pojawiają się regularnie na stronie wydarzenia (Targi „Nasze Dobre’19” - Smaki Kujaw i Pomorza), którą można znaleźć na profilu FB Gazety Pomorskiej.

WYDARZENIE TARGI NASZE DOBRE'19 - SMAKI KUJAW I POMORZA NA FACEBOOKU

Nie może Was zabraknąć na targach. Wstęp bezpłatny! Zapraszamy!

Partnerami targów są: Urząd Marszałkowski Województwa Kujawsko-Pomorskiego oraz Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa i Polska Smakuje, a patronat honorowy nad imprezą objął prezydent Bydgoszczy, Rafał Bruski.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Zwolnienia grupowe w Polsce. Ekspert uspokaja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska