Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Nasze dobre - regionalne smakołyki na Łuczniczce

red
Jedną z najprzyjemniejszych atrakcji Targów Produktów Regionalnych jest możliwość skosztowania  produktów i potraw
Jedną z najprzyjemniejszych atrakcji Targów Produktów Regionalnych jest możliwość skosztowania produktów i potraw FOT. FILIP KOWALKOWSKI
W niedzielę, 8 grudnia, warto odwiedzić bydgoską halę Łuczniczka. W godzinach 11.00-19.00 odbędą się tam Targi Produktów Regionalnych oraz XII edycja konkursu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Wstęp jest wolny.

Z jakimi produktami i potrawami mogą kojarzyć się Kujawy i Pomorze? Odpowiedzi na tak postawione pytanie zapewne będzie wiele. Wśród nich mogą pojawić się między innymi takie: olej rzepakowy św. Wawrzyńca, wędzona szynka w kratkę z Kujaw, powidła śliwkowe z Doliny Dolnej Wisły, fjut czyli syrop z buraka cukrowego. Część osób wymieni pewnie również rozmaite sery, miody i wiele innych przysmaków.

Rzadko się jednak zdarzają okazje aby w jednym miejscu i czasie móc spróbować wszystkiego co w kulinariach naszego regionu najlepsze. A taka właśnie sposobność przydarzy się już wkrótce na bydgoskich Targach Produktów Regionalnych. Czy pojawią się tam, któreś ze wspomnianych produktów? Czy też zaprezentowane zostaną zupełnie inne? O tym przekonać się będzie można osobiście odwiedzając imprezę.


SZCZEGÓŁY WYDARZENIA


Jedno jest pewne wyroby kulinarne z Kujaw i Pomorza są wyjątkowe. Ich tajemnicą jest bazowanie na naturalnych składnikach, nieużywanie konserwantów oraz tradycyjne sposoby wytwarzania. Walory te będą na pewno miały bardzo istotne znaczenie dla jurorów, którzy podczas targów będą oceniać wystawione produkty w ramach XII edycji konkursu „Nasze Dobre z Kujaw i Pomorza”. Wśród zgłoszonych do konkursu produktów nie zabraknie specjałów przygotowanych m.in.: przez lokalne piekarnie, masarnie, pasieki, wytwórnie serów, olejarnie czy warzelnie.

Wyboru najlepszych dokona specjalnie powołane na tę okazję jury, złożone z najlepszych szefów kuchni w naszym regionie (Rafał Godziemski, dr Józef Sadkiewicz, Krzysztof Bielawski, Marcin Szukaj).

Laureaci wyróżnieni certyfikatami jakości „Nasze Dobre” - będą mogli posługiwać się nimi przez rok - do ponownego przyznania tych tytułów. Swoją opinię będą mogli wyrazić również wszyscy odwiedzający. Ich głosami przyznana zostanie nagroda publiczności dla najlepszej restauracji.

Bieżące informacje o targach i wszystkich z nimi związanych wydarzeniach pojawiają się regularnie na stronie wydarzenia (Targi „Nasze Dobre ‘19” - Smaki Kujaw i Pomorza), którą można znaleźć na profilu FB Gazety Pomorskiej .

Nasze dobre - regionalne smakołyki na Łuczniczce
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Surówka z rzodkiewki

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska