Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Na to trzeba zwrócić uwagę, kupując jaja. Wyjaśniamy znaczenie "tajnych" kodów

Lucyna Talaśka-Klich
Lucyna Talaśka-Klich
Warto być świadomym konsumentem, więc czytajmy także informacje na skorupkach bądź opakowaniach
Warto być świadomym konsumentem, więc czytajmy także informacje na skorupkach bądź opakowaniach Obraz lynnalynn0 z Pixabay
Podpowiadamy na co warto zwrócić uwagę kupując jaja. Ciekawy „Poradnik dla konsumentów” przygotowała Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kupując jaja warto sprawdzić sposób chowu kur niosek. Zatem pierwsze cyfry na jajach określają chów: ekologiczny - 0, z wolnego wybiegu - 1, ściółkowy - 2, klatkowy – 3.

Bez kodu na skorupce! Czy to zgodne z prawem?

Czasami konsumenci kupujący jaja na przykład na targowiskach dziwią się, że nie ma kodu producenta na skorupce. Inspektorzy wyjaśniają, że nie ma obowiązku umieszczania kodu na skorupce jaj pochodzących z gospodarstw utrzymujących nie więcej niż 50 kur niosek sprzedawanych bezpośrednio konsumentowi finalnemu w miejscu produkcji.

W sprzedaży detalicznej, szczególnie w dużych sieciach handlowych, najwięcej jest jaj o klasie wagowej M lub L. Co to oznacza? Ile powinno ważyć takie jajo?

Inspekcja wyjaśnia, że jaja w klasie wagowej XL są bardzo duże: masa ≥ 73 g; L - duże: 73 g > masa ≥ 63 g; M - średnie: 63 g > masa ≥ 53 g; S - małe: masa < 53 g. Dodają, że dopuszczalna jest sprzedaż opakowanych jaj o różnej wielkości opatrzonych informacją np. „Jaja różnej wielkości” oraz informacją jaką masę ma najmniejsze jajko.

Data trwałości jaj, przechowywanie, oznaczenia

Warto też wiedzieć, że:

  • data minimalnej trwałości jaj wynosi 28 dni od zniesienia,
  • o świeżości jajka świadczy wielkość komory powietrznej - im większa, tym jajko starsze,
  • jaja wprowadzane do obrotu nie mogą być myte,
  • po zakupie jaja należy przechowywać w lodówce,
  • jaja klasy A są jajami spożywczymi, klasyfikuje się je według wagi,
  • jaja klasy B wykorzystuje się wyłącznie do celów przemysłu spożywczego i na cele niespożywcze.

To też może Cię zainteresować

Warto być świadomym na zakupach

Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przypomina:

  1. Brak opakowania nie może oznaczać braku informacji o produkcie.
  2. Niezależnie od tego w jakiej formie produkt spożywczy wprowadzany jest do obrotu (opakowanie, luz) muszą mu towarzyszyć wymagane przepisami prawa informacje, które umożliwią konsumentowi dokonanie świadomego, zgodnego z własnymi przekonaniami wyboru.
  3. W miejscu sprzedaży konsument ma prawo oczekiwać przede wszystkim takich informacji jak nazwa produktu, wykaz składników oraz dane identyfikujące producenta.
  4. W przypadku produktów wprowadzanych do obrotu bez opakowania informacje o produkcie powinny znaleźć się na wywieszce dotyczącej danego środka spożywczego lub zostać zaprezentowane w inny sposób w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi. Jest to prawo każdego konsumenta, także Twoje!

Inspektorzy dodają: BĄDŹ ŚWIADOMYM KONSUMENTEM – czytaj etykiety!

Autorkami „Poradnika dla konsumentów” IJHARS są: Sylwia Ciągło – Androsiuk, Katarzyna Ostrowska (WIJHARS w Olsztynie). Szczegóły na stronie https://www.gov.pl/ - KLIKNIJ TUTAJ

Zobacz też: Takie sztuczki stosują teraz supermarkety. Tak sklepy oszukują klientów, by kupowali więcej
Alarm w polskich sklepach - oto ostrzeżenia GIS. Te produkty zostały wycofane ze sklepów w całej Polsce
Od czego zależy kolor żółtka jaja i który jest najzdrowszy? Wyjaśniamy, dlaczego żółtko robi się zielone lub czarne oraz jak tego uniknąć

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska