MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Na jarmarku w Sicienku wybrano „Smaki Trzech Dolin”. Rekordowa liczba potraw [zdjęcia]

Maja Stankiewicz
Maja Stankiewicz
Panie  z KGW w Kruszynie nie kryły zadowolenia. Na festiwalu w Sicienku zgarnęły w tym roku aż trzy nagrody
Panie z KGW w Kruszynie nie kryły zadowolenia. Na festiwalu w Sicienku zgarnęły w tym roku aż trzy nagrody Maja Stankiewicz
Rok temu podczas jarmarku w Sicienku do oceny zgłoszono 34 potrawy. W tym roku było ich ponad 60. Wśród laureatów nie tylko miejscowe gospodynie, także z gmin Białe Błota, Nakło, Koronowo, Gruczno, Lubicz.

Sicienko stało się na jeden dzień stolicą regionalnej kuchni. Wszystko to za sprawą Jarmarku Produktów Lokalnych i połączonego z tą imprezą festiwalu kulinarnego „Smaki Trzech Dolin”. Gości i wystawców byłoby z pewnością jeszcze więcej, gdyby wybrano inny termin. Bo w regionie, w tym samym czasie, odbywało się kilka imprez kulinarnych m.in. w Dąbrowie Chełmińskiej trwał I Dąbrowski Jarmark Miodowy.

Tak jak rok temu stoiska z pysznościami stanęły w parku przy Izbie Tradycji Kulturalnej w Sicienku. Pełne były one rękodzieła, a także smakołyków domowej kuchni, które przygotowały lokalne stowarzyszenia i firmy oraz panie z kół gospodyń wiejskich. Organizatorzy zadbali także o dodatkowe atrakcje.

Pokazy i degustacje w Sicienku

Z zainteresowaniem spotkał się m.in. pokaz kulinarny pt. „Od szparaga do rabarbaru” w wykonaniu Dariusza Gibasa, szefa kuchni karczmy Rzym. Pokazał on jak przyrządzić zielone szparagi z wędzonym majonezem oraz duszony rabarbar w miodzie, z kruszonką i lubczykiem. Chętni mogli także wziąć udział w sympozjum. Tematem rozważań – przyszłość hotelarstwa i agroturystyki w wydaniu eko.

Proponowano też konkursy m.in. picia soku na czas. Wybrano te tłoczone na zimno bez dodatku cukru, które wytwarza miejscowa grupa producentów Galster z Wierzchucic.

To Cię może również zainteresować

Głównym punktem wydarzenia był jednak konkurs kulinarny. Zgłoszone potrawy oceniło jury, do którego zaproszono Waldemara Sieńko, woj. inspektora jakości handlowej produktów rolno- spożywczych, Justynę Ormanowską, dyr. Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Bydgoszczy, Pawła Zuehlke, przedstawiciela Lokalnej Grupy Działania Trzy Doliny oraz restauratorkę Joannę Franczak.

Dla kogo nagrody festiwalu „Smaki Trzech Dolin”?

W kategorii: produkt spożywczy pochodzenia zwierzęcego pierwsza nagroda dla Barbary i Janusza Adamczyków z Kosowa (gmina Gruczno) za ser pielgrzym. Drugie miejsce dla Arlety Bruskiej, przedstawicielki gminy Nakło, za polędwiczki na maśle smażone. Trzecie miejsce jury przyznało Leokadii i Wiesławowi Wysockim z Mąkowarska. Ich specjalność to półgęsek.

Doceniono też potrawy spożywcze pochodzenia roślinnego. Tu pierwsza nagroda pojechała do Wierzchucic, do Winnicy pod Jabłonią za plażowe, różowe wino wytrawne. Stowarzyszenie Kobiet Współczesnych w Wierzchucinku zgarnęło drugą nagrodę za smalec z fasoli. Trzecia trafiła do pow. toruńskiego. Jury doceniło przysmak chrzanowy do mięs i wędlin zgłoszony przez firmę: Specjały spod Strzechy z Lubicza Dolnego.

Więcej wiadomości z Bydgoszczy i okolic na www.pomorska.pl/bydgoszcz[/a]

Wśród zup i dań obiadowych najwyżej oceniono kwaśnicę kujawską ugotowaną przez panie z KGW „Słonecznik” w Białych Błotach. Jury zachwyciło się także chłodnikiem, który przygotowały panie ze Stowarzyszenia „Aktywne Trzemiętowo” (drugie miejsce) i pierogami z pokrzywą i serem. To propozycja Jolanty Grygiel z KGW w Kruszynie.

W ostatniej kategorii: ciasta i desery nagrodzono bezową słodycz z owocami z sicieńskich sadów i ogrodów autorstwa Marty Borowicz (I miejsce), placuszki z kwiatem akacji przygotowane przez Marię Modrakowską (II miejsce) oraz suszoną śliwkę i jabłko w belgijskiej czekoladzie. To propozycja gospodarstwa sadowniczego z Morzewca (gmina Koronowo).

Nagroda publiczności, ufundowana przez wójta Piotra Chudzyńskiego, trafiła do Hanny Łass za jej oszukany zraz Babci Hani. Gratulujemy!

od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska