Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Mazurek od Ady

Adrianna Sulska
Święta Wielkanocne są najważniejszym i najstarszym świętem chrześcijańskim upamiętniającym śmierć i zmartwychwstanie Jezusa.

W roku liturgicznym Wielkanoc przypada po najdłuższym poście, dlatego tak ważne stają się przysmaki, które znajdą się na świątecznym stole. Panie domu prześcigają się w wymyślaniu orginalnych przepisów, jednak jedną z podstawowych potraw jakie obowiązkowo muszą znaleźć się na stole jest mazurek wielkanocny.W różnych domach przyrządza się go w najróżniejszy sposób, w zależności od tradycji rodzinnych. Poniżej przedstawiamy bardzo prosty i szybki przepis na pyszny mazurek.

Składniki jakie będą nam potrzebne na ciasto:

1/2 kg mąki, kostka margaryny, 3/4 szklanki cukru, 2 jajka

Aby przygotować wierzch mazurka potrzebne będą:
dżem śliwkowy, 5 białek, niepełna szklanka cukru, cukier waniliowy, 10dkg orzechów włoskich

Zagniatamy ciasto z przesianej mąki, cukru, margaryny i jajek, które następnie wkładamy do woreczka foliowego i umieszczamy na godzinę w lodówce. Tak przygotowane ciasto pieczemy aż nabierze złocistej barwy w temperaturze 200 stopni C.

Jeszcze ciepły placek smarujemy dżemem śliwkowym. Z przygotowanych białek ubijamy pianę, do której dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i wszystko ubijamy jeszcze przez około minutę. Pianę układamy na rozsmarowanym na cieście dżemie, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C, by piana się zarumieniła i wyschła.

Tak przyrządzone ciasto nadaje się do konsumpcji.

Życzymy smacznego!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska