To dzieje się z organizmem, gdy jesz kapustę kiszoną
Kapusta kiszona, choć od dekad gości w polskiej kuchni, wciąż jest niedocenianym produktem. "Cudze chwalicie, a swego nie znacie" - w różnego rodzaju dietach odchudzających i prozdrowotnych możemy znaleźć bogate w składniki odżywcze egoztyczne warzywa i owoce. Tymczasem nie trzeba szukać tak daleko - kapusta kiszona również zawiera cenne witaminy i minerały. Mowa tu szczególnie o kapuście kiszonej przygotowanej w domowych warunkach, bez dodatku octu.
Zobacz także: Dynia - właściwości. Takie są skutki jedzenia dyni. To się dzieje z organizmem po dyni
Takie są skutki jedzenia kapusty kiszonej
Kapusta kiszona jest bogata w wiele korzystnych dla zdrowia składników odżywczych. Przede wszystkim jest źródłem minerałów takich jak żelazo, selen, magnan, wpań, magnez, siarka, sód czy potas. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B, witaminę A, E, K, a także kwas foliowy i błonnik. Dodatkowo to przekąska niskokaloryczna (w 100 g produktu znajduje się tylko 12 kcal).
Dlaczego warto włączyć do diety kapustę kiszoną? Oto skutki jej jedzenia:
Grupę krwi u człowieka można zmienić, to przełom!
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Sykut straci posadę w "Tańcu z Gwiazdami"? Oto, co mówi o planach na przyszłość
- Tak mieszka Luna. Widok z okna zapiera dech. Podobnie jak to, co jest w salonie
- Małgorzata Kożuchowska odsłania nagie uda w kuszącej pozie. Widać, że się wyluzowała
- Patrzymy na to, co Manowska pokazuje na urlopie. Niektórzy powiedzą, że to wstyd