MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Jak zrobić idealne konfitury? Smakosze, podpowiadamy!

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
Jak przygotować konfiturę, dżem czy powidła, by zachować walory sezonowych owoców na dłużej? Kluczem jest dbałość o szczegóły, skrupulatne przygotowania oraz trzymanie się tradycyjnych receptur.

Wydaje się, że zrobienie konfitury to nic trudnego. Wystarczy tylko wrzucić do garnka świeże owoce, zasypać cukrem i gotować. Nic bardziej mylnego! O ile w ten sposób można przyrządzić pyszne śliwkowe powidła, konfitura wymaga nieco więcej kunsztu.

Zrobienie dobrej konfitury wymaga czasu

Po pierwsze, aby stworzyć kipiący od owocowych smaków specjał najważniejsza jest odpowiednia baza. Dlatego też do jego przygotowania należy wybierać jedynie najbardziej dojrzałe i pozbawione skaz i wgnieceń truskawki, wiśnie, jeżyny, aronie czy morele. Pamiętajmy, że nawet śladowe ilości pleśni mogą zepsuć najsmaczniejszą konfiturę.

Po drugie – słodzenie. Odpowiednia zawartość cukru pozwala zachować smak i fakturę owoców oraz sprawia, że zatrzymają one swój smak na dłużej. - Na 1 kg owoców często przypada aż 1 kg cukru, który ostatecznie stanowi 60-70% gotowego przetworu. Pamiętajmy jednak, by z cukrem nie przesadzić, bo owoce mają swoją naturalną słodycz, która i tak zostanie uwolniona podczas długiego procesu gotowania - radzi Robert Muzyczka, Szef Kuchni Dwór Korona Karkonoszy.

Po trzecie – czas. Doskonała konfitura wymaga cierpliwości i precyzji. W pierwszej kolejności musi zostać przygotowany gęsty, cukrowy syrop. Dopiero później zanurzamy w nim świeże owoce, które powinny gotować się długo i na bardzo małym ogniu, by w pełni nasycone zostały słodyczą. Nie można zapomnieć także o wyparzeniu i dokładnym osuszeniu słoiczków i zakrętek, co zapewni ich perfekcyjne domknięcie. Są dwa sposoby sterylizacji słoików. Słoiczki możemy zagotować, wystarczy, że umieścimy je w garnku w zimnej wodzie, doprowadzając ją do wrzenia i pozostawiając słoiki w tym stanie przez ok. 5 minut albo też w piekarniku nagrzanym do 100 stopni Celsjusza.

Warto trochę poeksperymentować

Możemy przygotować tradycyjną konfiturę opartą na jednym owocu albo trochę poeksperymentować. Nietuzinkowym połączeniem będzie konfitura na bazie czereśni z gorzką czekoladą i odrobiną rumu.

– Ta wyrazista, owocowo-czekoladowa konfitura będzie idealnym dopełnieniem dla miękkiej, puszystej mlecznej bułeczki, która stanowi świetną podstawę każdego śniadania – zauważa Wiktor Kowalski, ekspert firmy Dan Cake.

Innym, nietuzinkowym owocem, którego aromat możemy zamknąć w słoiczku jest arbuz. Jego smak nie tylko jak żaden inny kojarzy się z upalnym latem. Arbuz ze względu na wartości odżywcze, zawartość elektrolitów, potasu i składników zmniejszających stany zapalne jest prawdziwym hitem, docenianym przez dietetyków. I co ciekawe, jest świetnym produktem pod przygotowanie dżemu czy konfitury.

Jak zrobić idealne konfitury? Smakosze, podpowiadamy!

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska