Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Jak przyrządza się karpia w różnych regionach Polski? [zdjęcia]

Małgorzata Stempinska
Małgorzata Stempinska
W większości domów w Polsce karp jest podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. Są też regionalne sposoby na przyrządzenie tej ryby.Karpia na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Gości on również w menu w pozostałe dni świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też warto spróbować go przyrządzić na kilka sposobów, wzorując się na tradycjach z różnych regionów Polski.Na zdjęciu: karp zapieczony z serem i pieczarkami.
W większości domów w Polsce karp jest podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. Są też regionalne sposoby na przyrządzenie tej ryby.Karpia na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Gości on również w menu w pozostałe dni świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też warto spróbować go przyrządzić na kilka sposobów, wzorując się na tradycjach z różnych regionów Polski.Na zdjęciu: karp zapieczony z serem i pieczarkami. MSM Mońki
W większości domów w Polsce karp jest podawany tradycyjnie, w formie smażonych na złoto dzwonków. Są też regionalne sposoby na przyrządzenie tej ryby.

Karpia na wigilijnym stole nie może zabraknąć. Gości on również w menu w pozostałe dni świąt Bożego Narodzenia. Dlatego też warto spróbować go przyrządzić na kilka sposobów, wzorując się na tradycjach z różnych regionów Polski.

Karp na Śląsku
W region Górnego Śląska karp przywędrował dopiero w okresie międzywojennym. Najczęściej podaje się go najpierw wysmażonego, a później podgotowanego w sosie z warzyw i…piernika!

Ale wszystko po kolei. Aby dobrze przygotować „ślunskiego kapra” - bo tak w gwarze można by nazwać ów rybę, potrzebny będzie nam pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, seler, por) dużo cebuli, cytryna oraz piernik lub razowe pieczywo. Obowiązkowym będzie także zaopatrzenie się w piwo - może być zarówno jasne, jak i ciemne oraz rodzynki lub migdały. Nie zapominajmy także o naszym bohaterze, który to podawany jest w formie dzwonków.

Całość pracy można zamknąć w trzech etapach: warzywa z piwem (i wodą) zagotować, zagęścić piernikiem oraz słodkościami i zblendować robiąc aksamitny, gęsty sos z nutką słodyczy. Rybę obsmażyć (może być także panierowana lub duszona w cebuli) i doprawić. Na końcu połączyć z sosem i dusić, aż do wydobycia się prawdziwie śląskiego aromatu!

Karp po góralsku
Z kolei górale podają karpia bardziej wykwintnie. Faszerują go nadzieniem z kapusty kiszonej i grzybów. Jego smak podkreśla kminek.

Kapustę wraz z grzybami podsmażamy na maśle z dodatkiem cebuli, a następnie nadziewamy nim lekko doprawioną rybę. Wstawiamy do natłuszczonej brytfanki, pieczemy i… góralski karp gotowy! Aby ryba nie była zbyt sucha, można co jakiś czas polewać ją sosem, który pod wpływem ciepła wytworzy się sam i otuli karpia.

Karp z Wrocławia
Dolny Śląsk proponuje bardziej zdrową alternatywę na przyrządzenie karpia: nie smażyć, nie piec, ale gotować!

Nic prostszego, a jednak zachwyca podniebienia. Podzielmy więc karpia na dzwonki, posólmy i skropmy sokiem z cytryny. Do wcześniej przygotowanego bulionu dodajmy ciemne piwo, piernik, cebulę i przyprawy. Podgotujmy i odcedźmy. Na sam koniec wrzućmy rybę i poczekajmy aż zmięknie.

Karp zapieczony z serem
Podczas kulinarnych zmagań można sięgać do tradycji, ale warto też eksperymentować.

- Najpopularniejsza forma jego podania to oczywiście karp panierowany, znany i lubiany w całym kraju. Pamiętajmy, że mimo dobrego smaku, podczas procesu smażenia ryba traci cenne wartości odżywcze – radzi Ewa Polińska, ekspert Monieckiej Spółdzielni Mleczarskiej - Chcąc urozmaicić dotychczasowy sposób jej przyrządzania, warto podać karpia zapieczonego np. z serem żółtym i pieczarkami.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Jak przyrządza się karpia w różnych regionach Polski? [zdjęcia] - Gazeta Pomorska

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska