Składniki (na 6 porcji)
3 jajka, 3 łyżki żelatyny, litr bulionu drobiowego lub jarzynowego, kieliszek białego wina wytrawnego, cytryna, sól, pieprz, 5 dag szynki (lub poledwycy wieprzowej czy drobiowej), pół straka papryki, pęczek posiekanej natki pietruszki.
Sposób przyrządzania
Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrac ze skorupek i każde przekroić wzdłuz na pół. Żelatynę namoczyć w małej ilości wody.
Bulion zagotowac z winem, przyprawić sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem i rozpuścić w nim żelatynę. następnie ostydzić i dodać posiekaną natkę.
Szynke pokroić w paseczki. Paprykę oczyścić z nasion i pokroić w kosteczkę.
Do sześciu miseczek włożyć: paski szynki, pokrojoną paprykę oraz pół jajka. Całość zalać tęzejącą galaretkę i odstawić do zastygnięcia.
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Katarzyna Figura rzadko widuje się z córkami, ale jest z tego bardzo dumna
- Na co Anita Sokołowska przeznaczy wygraną? Zaskakująca odpowiedź jej partnera
- Edward Miszczak w ogniu pytań! Brakuje mu słów w rozmowie o Dagmarze Kaźmierskiej
- Co się dzieje na głowie Sykut-Jeżyny? Kolejny tydzień i kolejna zmiana [ZDJĘCIA]