MKTG SR - pasek na kartach artykułów

IV Forum Piekarzy i Cukierników w Żninie. Tradycja i przyszłość [zdjęcia, wideo]

Iwona Góralczyk
Iwona Góralczyk
Fotorelacja z IV Forum Piekarzy i Cukierników w Żninie. Na dalszych zdjęciach pracownicy spółki Mech-Masz
Fotorelacja z IV Forum Piekarzy i Cukierników w Żninie. Na dalszych zdjęciach pracownicy spółki Mech-Masz Fot. Iwona Góralczyk
Po raz czwarty żnińska firma Mech-Masz, należąca do rodziny Szczecińskich, zorganizowała Forum Piekarzy i Cukierników. Dwudniowa impreza ściągnęła ludzi z całej Polski. Uczestniczyli w szkoleniach i prezentacjach produktów.

- Niektórzy mieli do pokonania 600-700 kilometrów - mówi Hanna Szczecińska. - Cieszy nas, że mimo takiej odległości, zdecydowali się wziąć udział w naszym przedsięwzięciu. Mieliśmy, dla przykładu, gości z Lublina, spod Rzeszowa, ze Śląska czy Warmii i Mazur. Oczywiście sporo osób związanych z branżą przyjechało także z województw ościennych, choćby Wielkopolski, wreszcie byli najbliżsi nam piekarze i cukiernicy z powiatu żnińskiego.

- Szacujemy, że forum przyciągnęło około 700 gości.

Podobnie jak w roku ubiegłym, współorganizatorem wydarzenia był Semix, producent mieszanek piekarniczo - cukierniczych. Dzięki specjalistom z tej firmy mogliśmy zaobserwować ciąg produkcyjny odbywający się na maszynach Mech-Maszu: porcjowanie i wypiek chleba, bułek oraz różnych gatunków pieczywa słodkiego i słonego - tzw. przekąsek.

Każdorazowo podczas forum swoje produkty prezentują też inne firmy, zaproszone przez Mech- Masz. Dzięki temu mamy podczas imprezy dość bogatą ofertę komponentów i dodatków wykorzystywanych w branży spożywczej.

Poszukują pracowników

Żniński Mech-Masz zatrudnia 75 osób. Aktualnie poszukuje wykwalifikowanych pracowników, ściślej - konstruktorów.

Maszyny i urządzenia, które od początku do końca powstają właśnie w Żninie, co - jak podkreśla Henryk Szczeciński, jest dziś w Polsce rzadkością - są wykorzystywane w 6 tysiącach piekarni, w 30 krajach na świecie.

- W Polsce są trzy takie firmy jak nasza. Inni sprowadzają części z zagranicy, u nas każdy element powstaje od podstaw. Czasem maszyny i urządzenia są modyfikowane po sugestiach naszych klientów.

- Jeździmy po świecie, ostatnio nasi pracownicy prezentowali ofertę w USA. Można więc powiedzieć, że i oni są już w tej chwili światowi - dodaje Hanna Szczecińska.

- Wciąż poszerzamy ofertę, ostatnio o tzw. ciągi technologiczne maszyn i urządzeń. Do tych ciągów mamy zbudowane linie do rozładunku na przykład bułki tartej, do mielenia i porcjowania także bułki tartej. Linie są na tyle uniwersalne, że po pewnych modyfikacjach mogą być stosowane także w branżach okołospożywczych - wyjaśnia Henryk Szczeciński.

- Uczestniczymy w Światowych Targach Piekarnictwa IBA. Na przemian odbywają się one w Paryżu bądź Monachium - mówią właściciele.

Konkursy podczas forum

Forum obfitowało w konkursy. Był na przykład konkurs dla klientów - nagrody fundowały firmy Semix, Mech Masz, zakład z Kruszwicy i Młyny Szczepanki. Nagrodami głównymi, losowanymi drugiego dnia, były: HUB - urządzenie podnoszące oraz smażalnik do pączków.

Był także konkurs na najlepszy tort. W komisji, oprócz właścicielki Mech - Maszu i technologa z Semix-u, zasiadł przewodniczący Związku Cukierników, Karmelarzy i Lodziarzy RP z Warszawy.

Wygrał Maciej Roza ze Żnina. Przy wyborze zadecydowały walory smakowe jego produktu. Drugie miejsce zajęła Cukiernia Lilia pani Bartoś z Oporówka w gminie Łabiszyn, a trzecie miejsce zdobyła Piekarnia Familijna Dzieńkowska z Fałkowa koło Gniezna.

Zwycięzcy otrzymali puchary.

Na podsumowanie dwudniowego forum właściciele Mech-Maszu zaprosili na grilla wszystkich swoich pracowników. Wcześniej jednak udało nam się z nimi porozmawiać. W hali bowiem, gdzie odbywała się impreza, jednocześnie trwała też produkcja.Po stanowiskach oprowadził nas kierownik produkcji Andrzej Pietrasiński.

- Najpopularniejsze maszyny i urządzenia, które wychodzą z naszej firmy, to krajalnice do chleba, przy jednej z nich właśnie stoimy, maszyny do kremów, piece elektryczne i ceramiczno - rurowe, komory garownicze, przesiewacze do mąki i rozdrabniacze do ciasta - mówią serwisant Mirosław Bryzik i monter Grzegorz Strzelecki.

- Będąc w świecie, sprzedając nasze produkty, nie zapominamy o regionie - podkreślają Szczecińscy. - Zawsze mamy foldery promujące Pałuki.

Wideorelacja z IV Forum Piekarzy i cukierników w Żninie. Realizacja: Szymon Cieślak

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska