Robienie marynowanych grzybów nie jest bardzo pracochłonne. Najwięcej czasu pochłania ich oczyszczenie. Potem przepis jest już bardzo prosty, o czym przekonasz się czytając poniższe składniki i wskazówki.
Składniki - zalewa do 1 kg grzybów z dodatkiem cebuli:
- 0,5 l wody
- 0,5 szklanka octu
- 1 łyżeczka soli (nie muszą być czubata)
- 1 łyżka cukru
- kilka ziaren gorczycy
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 4-5 ziarenek pieprzu
- mała marchewka (opcjonalnie)
Prosty przepis na grzyby marynowane
Zaczynamy od oczyszczenia grzybów, opłukania ich, a następnie możemy pokroić na kawałki takiej wielkości, jaka nam opowiada. Na mniejsze kawałki kroimy również cebulę i marchewkę.
Wszystkie składniki zalewy do marynowania grzybów gotujemy w jednym garnku. W drugim doprowadzamy do wrzenia wodę, w której przez kilka minut (maksymalnie 5-6) obgotowujemy grzyby, marchewkę i cebulę. Odcedzone wkładamy do słoików, jednak nie do pełna. Dobrze jest zostawić ok. 3 cm wolnej przestrzeni. Zalewamy grzyby gorącą zalewą i zakręcamy. Odwracamy do góry dnem. Po wystudzeniu stawiamy słoiki dnem do góry.
Jakie grzyby marynować? Świetnie sprawdzą się:
- podgrzybki
- borowiki
- maślaki
Gdy masz więcej grzybów, możesz oczywiście przygotować wielokrotność wskazanych proporcji. Do zakręcania słoików dobrze jest wykorzystać rękawice np. te ogrodowe z gumą warstwą. Słoik z marynowanymi grzybami nie wyścignie się i nie poparzymy dłoni.
To też może Cię zainteresować
Te grzyby jemy w Polsce najczęściej
Główny Inspektorat Sanitarny podaje na swojej stronie, że na terenie Polski występuje około 4,5 tys. gatunków, z czego 1100-1400 zalicza się do potencjalnie zdatnych do spożycia. Do najczęściej spożywanych należą między innymi:
- borowik szlachetny (prawdziwek) Boletus edulis,
- koźlarz babka Leccinum scabrum,
- koźlarz czerwony Leccinum rufum syn. Leccinum aurantiacum,
- kilka gatunków podgrzybków (np. podgrzybek brunatny Xerocomus badius) i
- maślaków (np. maślak zwyczajny Suillus luteus),
- czubajka kania Macrolepiota procera,
- pieprznik jadalny (kurka) Cantharellus cibarius,
- mleczaj rydz Lactarius deliciosus.
Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Tak NAPRAWDĘ wyglądają przedramiona 68-letniej Kwaśniewskiej! Tego nie da się ukryć
- Ojciec dziecka Tomaszewskiej nie spełnia się w nowej roli? "Już jest przestraszony"
- Bliscy Murańskiego boją się mówić prawdy o jego śmierci! "I tak byście nie uwierzyli"
- Chwajoł tłumaczy się z nieprzyzwoitej kreacji na komunię. Szok, co napisała [FOTO]