Uczniowie "Gastronomika" podawali rewelacyjny kapuśniak
(fot. Daniel Dreyer)
Ale, spokojnie... Kto książki nie kupił, na pewno będzie miał ku temu jeszcze okazję, bo wydrukowano ją w nakładzie tysiąca egzemplarzy. Jeśli będzie taka potrzeba, kolejna partia publikacji trafi także do muzeum. Cenę rynkowa ustalono na 27 zł. Nie jest wygórowana za naprawdę ładnie wydaną książkę.
O tym, że tę pozycję - pierwotnie wydaną w 1915 roku przez wydawnictwo Wiktora Kulerskiego - warto mieć na swojej półce, podczas piątkowej promocji przekonywali m.in. Jarosław Dumanowski oraz Maciej Mazurkiewicz, historycy UMK zajmujący się m.in. historią żywności. To oni są autorami opracowania nowego wydania książki.
Największą atrakcją promocji była jednak degustacja. Uczniowie Zespołu Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich serwowali przepyszny kapuśniak, a panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Krupocinie wyśmienitą zupę rybną. Obie zupy zostały przygotowane, oczywiście, według przepisów z książki kucharskiej Kulerskiego. Obie też zdobyły nagrody w niedawnym konkursie kulinarnym.
Kolejny konkurs kulinarny już w niedzielę, w pałacu Hanza w Rulewie. Tam z przepisami z 1915 roku zmierzą się mistrzowie kuchni.
Czytaj e-wydanie »Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?
Plotki, sensacje i ciekawostki z życia gwiazd - czytaj dalej na ShowNews.pl
- Jolka z "Niani" zniknęła z show biznesu. Wiemy, co stało się z Iwoną Wszołkówną
- Grzeszczak promuje singiel NOGAMI DO NIEBA. O mały włos od wpadki [ZDJĘCIA]
- Torbicka kontra Derpienski na Festiwalu w Cannes. Cicha elegancja czy róż i cekiny?
- O tej relacji Rosiewicza i Villas nikt nie wiedział. Prawda wyszła na jaw teraz