Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Grillowane steki z tuńczyka firmy Abramczyk na fasolce z sosem katalońskim

Redakcja

Składniki:

  • 3 steki z tuńczyka
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/3 szklanki ziaren sezamu
  • 2 czerwone papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2–3, średnie dojrzałe pomidory
  • 1/2 szklanki mielonych migdałów
  • 1 kromka chleba
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1/3 szklanki oliwy
  • sól – do smaku
  • ok. 10 młodych ziemniaków
  • 2 szklanki zielonej fasolki szparagowej

Piekarnik nastawiony na górną grzałkę (grill) nagrzej do 190 stopni C. Papryki przekrój na pół, ułóż skórą do góry z połówkami pomidorów. Wstaw do piekarnika i grilluj, aż pomidory zrobią się miękkie, a skórka na ich powierzchni stanie się pomarszczona (ok. 20 minut).

Gdy warzywa ostygną, zdejmij z nich skórkę.

Do pojemnika malaksera włóż warzywa, dodaj ząbek czosnku, oliwę, ocet, mielone migdały oraz chleb. Zmiksuj na gładki sos. W razie konieczności dopraw do smaku.

Fasolkę i ziemniaki ugotuj do miękkości w osolonej wodzie. Rozłóż na półmisku.

Steki z tuńczyka osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj oliwą, posól i obtocz w ziarnach sezamu. Smaż na grillowej patelni przez 2-3 minuty z każdej strony.

Rybę podawaj na fasolce i ziemniakach, z sosem katalońskim.

Grillowane steki z tuńczyka firmy Abramczyk na fasolce z sosem katalońskim
od 7 lat
Wideo

Krzysztof Bosak i Anna Bryłka przyjechali do Leszna

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska